Planlægning af fødevareproduktion: skab konsekvent succes på 3 nøglefronter

Lad os starte med et eksempel:

Forestil dig, at du skulle i gang med at planlægge et 3 ugers langt roadtrip ned igennem Europa.

De fleste mennesker ville forinden have planlagt, hvilke destinationer de skulle besøge, men også, hvordan de skulle komme frem til de forskellige destinationer.

Den samme parallel kan man med lidt god vilje drage med din fødevarevirksomheds produktionsafdeling: en virksomhed med styr på processerne og respekt for sig selv ville aldrig starte arbejdsdagen uden en solid plan for det arbejde, som ligger foran dem.

Det kræver trods alt bevidst omtanke og anvendelse af de bedste praksisser for bedst muligt at kunne overkomme og reducere omstillingstiden, minimering af materialespild og indfri de opstillede produktionsmål.

Som fagfolk inden for fødevarebranchen ved du udmærket, at det ofte er en god idé at anvende din egen erfaring og indsamlede data til at informere de ansatte om de oprettede produktionsplaner. Men selvom din virksomhed praktiserer og forfølger nogle strukturerede produktionsplaner, er der alligevel en del faktorer at tage højde for. Det gælder alt lige fra personalebehov og lagerstyring til kvalitetskontrol og sporbarhed, hvor selv de mest kompetente og kvalificerede medarbejdere kan komme til kort, hvis ikke den nødvendige hjælp stilles til rådighed.

Her er specialbyggede og fagspecifikke ERP-systemer en vigtig medspiller, såfremt de opsatte mål skal forløses. Ved at udnytte teknologi, der er designet til at lette processerne omkring produktionsplanlægning, kan du skabe mere omfattende strategier og mål, ligesom du kan holde din daglige drift i gang på en strømlinet måde.

Lad os se nærmere på de funktioner, som et ERP-system til planlægningen af jeres fødevareproduktion kan tilbyde på tværs af tre nøglefronter, og hvordan de kan forbedre effektiviteten og de overordnede resultater for hele din virksomhed. Vi vil også forsøge at give et indblik i, hvordan branchespecifik teknologi, som vi i Notora har til vores rådighed, kan være en hjælpende hånd i jagten på at digitalisere din forretning.

 

 1. Planlægning af masterproduktionsplan

Som navnet antyder, vil din produktionsplan opfange de kritiske komponenter på et nuanceret og højt niveau, og samtidig tage højde for samtlige ressourcekrav, inklusiv råindgredienser, personale og udstyr. Det er vigtigt, at dine beregninger bliver korrekte, da alle de operationelle områder er berørt af denne proces, og detaljerne fra de opgaver, der skal udføres, vil blive resultatet af disse beregninger.

Med ordentlig teknologi, der kan tage hånd om din produktionsplanlægning, får du muligheder for at optimere brugen af dine produktionsressourcer ved at minimere både omkostninger og spildtid via et komplet og overskueligt produktionsplanlægningsmiljø.

Notoras ERP-opsætning målrettet delen om produktionsplanlægning kan blandt andet:

 • Facilitere beregningen af kapacitetsbelastning pr. tidsperiode
 • Spore overlap og ”slack times” for at kunne forbedre produktionen
 • Tilbyde dig muligheden for at tilføje ”downtime” til vedligeholdelse eller overarbejde i perioder med stor efterspørgsel

Systemet giver også dit team for produktionsplanlægningen de oplysninger, der skal bruges for at balancere udbud og efterspørgsel, så de kan tage stilling til bestillingen af vare. Desuden vil systemet automatisk implementere advarsler til dine stakeholders, når visse valg i din beslutningstagning vil forstyrre balancen mellem udbud og efterspørgsel – herved forbliver alle involverede informerede og kan korrigere de endelige beslutninger, hvis det bliver nødvendigt.

Med realtidsindsigt i jeres ressourcetilgængelighed, får du muligheden for at reservere lagerbeholdninger til planlagte ordrer og en forenklet proces for jeres produktionsordreoprettelse – disse elementer er inkluderet i vores løsningsmuligheder, der tilbyder alle de nødvendige værktøjer i forhold til at udforme en komplet og struktureret masterproduktionsplanlægning.

 1. Batch-styring

Adskillige elementer skal tages i betragtning ved hver af jeres produktionskørsler, som oftest er opdelt i batches inden for fødevarefremstillingens forskellige operationer. Processen omkring batch-styring vedrører korrekt og rettidig brug af råmaterialer, der hjælper med at sikre, at dine færdigvarer er blåstemplet i forhold til, at de er klar til at blive sendt ud til forbrugerne.

Software til produktionsplanlægningen kan hjælpe dig med at oprette hurtige ordrer ved hjælp af leverandørkataloger, der samtidig minimerer chancerne for, at manuelle fejl vil forårsage problemer. Disse systemer lader dig også definere forskellige produktionsscenarier og tildele primær eller backup-status til hver, hvilket kan hjælpe din virksomhed med at overvinde mangel og/eller overskud af forsyninger.

Desuden giver funktioner som lokations-ID og sporing af SSCC dig muligheden for nemt at spore partier på tværs af lageret, lige så vel, som når partierne er i transit fra en leverandør eller til en kunde. Ved at standardisere og digitalisere disse kritiske data eliminerer et fødevarespecifikt ERP-system al manuel dataindtastning samtidig med, at det tillader blandede partier med et enkelt lokations-id.

Notoras skræddersyede ERP-løsninger giver dig mulighed for at definere rammerne på udløbstider og implementere proaktive advarsler, når produkter nærmer sig slutningen af deres levedygtighed – så undgår du at skulle smide forældede produkter ud. Vores løsning tilbyder også en integreret database for produktspecifikation til automatisk at generere styklister, allergendeklarationer, ingredienslister og næringsværdier til kvalitetskontrol.

 1. Flaskehalse og kapacitetsstyring

Effektivitet er et afgørende element inden for fødevareproduktion. Din fødevarevirksomhed har højest sandsynligt ambitiøse målsætninger, og her er flaskehalse og uventede kapacitetsbegrænsninger tendenser, der i udbredt grad sætter en stopper for indfrielsen af disse mål. Ydermere kan man sige, at fødevareindustrien historisk set har opereret med stramme fortjenstmargener, så dét at få mest muligt ud af dine ingredienser, arbejdskraft og maskiner er afgørende for at fastholde din virksomheds konkurrencedygtighed på et kompliceret marked.

Logistikfunktionen i produktionsplanlægningen giver dig mulighed for at se dit lager på tværs af alle lokationer med detaljerede ”zoomfunktioner”, så du bliver i stand til at granske individuelle varer, skrottede varer eller hele partier efter behov. Igen vil det give din logistikchef en hjælpende hånd i forhold til at planlægge aktiviteter i overensstemmelse hermed, så dine kundeordrer kan produceres og afsendes rettidigt.

Vores løsning udmærker sig på dette område, hvilket vil give dig mulighed for at styre alle udestående lageraktiviteter fra et enkelt overblik og videre få indsigt i forventede behandlingsdatoer samt -tider. Med Notoras fødevarespecifikke ERP-løsninger kan logistikchefen kontrollere, hvilke aktiviteter der er på tegnebrættet og hvornår de skal afvikles.

For at opnå endnu større synlighed kan statusser farvekodes, hvilket gør det nemt at samle et overblik over, hvilke processer der er planlagt, i gang eller klar til at blive lukket ned. I mellemtiden gemmer systemet også alle overholdelsesdokumenter på et enkelt og samlet sted, så overholdelse af regler altid kan håndhæves og fremvises over for de håndhævende myndigheder og øvrige instanser.

Notoras fødevarespecifikke ERP-løsning holder også tingene i gang på selve produktionsgulvet med en automatisk udløsning af statusflows (eller ”workflows”) i henhold til forskellige kriterier – dette omfatter kundespecifikationer, produktdetaljer, igangværende ordrer mm. – imens du gør visse trin i processen ”obligatoriske”, så de aldrig springes over ved et uheld eller fejl. Du kan visualisere dine transportbehov, når dine varer forberedes til ekspedition, ligesom du kan kombinere ordrer for at spare på distributionsomkostningerne.

De ekstra fordele ved at vælge Notora

I begyndelsen af denne artikel understregede vi vigtigheden af en nuanceret og præcis produktionsplanlægningen inden for fødevarebranchen, og forhåbentlig er du som læser også netop nu klar over, hvordan software til produktionsplanlægning kan være en medvirkende faktor i din forretnings succes. Vi har netop beskrevet nogle gode grunde til, hvordan et specifikt produktionsplanlægningsmodul kan lette visse produktionsprocesser, men systemet rummer mange flere facetter end det er forklaret her!

I Notora besidder vores erfarne ansatte omfattende forståelse af ERP-markedet, hvilket er en god grund til, at du kan stole på os som din ERP-udbyder. Vi kender de udfordringer, som du står over for, så du kan regne med, at vi leverer løsninger og support, der er skræddersyet til at hjælpe dig med at overvinde eventuelle forhindringer eller barriere på vejen mod at nå din virksomheds mål.

Vi har bygget vores unikke, branchespecifikke teknologier på Microsoft Dynamics 365 Business Central-platformen, som er kendt for sin brugervenlige grænseflade. Derudover tilbyder vi også løsninger i cloudversion, der giver en fleksibel implementering, minimerer up-front omkostninger og giver automatiske opdateringer.

Er du klar til at høre mere om vores fødevarespecifikke software til din virksomheds produktionsplanlægning og hvordan Notora som din ERP-leverandør er den ideelle udbyder for din virksomheds digitale transformation?

Kontakt os endelig i dag for at indlede dialogen!

Lad os starte med et eksempel:

Forestil dig, at du skulle i gang med at planlægge et 3 ugers langt roadtrip ned igennem Europa.

De fleste mennesker ville forinden have planlagt, hvilke destinationer de skulle besøge, men også, hvordan de skulle komme frem til de forskellige destinationer.

Den samme parallel kan man med lidt god vilje drage med din fødevarevirksomheds produktionsafdeling: en virksomhed med styr på processerne og respekt for sig selv ville aldrig starte arbejdsdagen uden en solid plan for det arbejde, som ligger foran dem.

Det kræver trods alt bevidst omtanke og anvendelse af de bedste praksisser for bedst muligt at kunne overkomme og reducere omstillingstiden, minimering af materialespild og indfri de opstillede produktionsmål.

Som fagfolk inden for fødevarebranchen ved du udmærket, at det ofte er en god idé at anvende din egen erfaring og indsamlede data til at informere de ansatte om de oprettede produktionsplaner. Men selvom din virksomhed praktiserer og forfølger nogle strukturerede produktionsplaner, er der alligevel en del faktorer at tage højde for. Det gælder alt lige fra personalebehov og lagerstyring til kvalitetskontrol og sporbarhed, hvor selv de mest kompetente og kvalificerede medarbejdere kan komme til kort, hvis ikke den nødvendige hjælp stilles til rådighed.

Her er specialbyggede og fagspecifikke ERP-systemer en vigtig medspiller, såfremt de opsatte mål skal forløses. Ved at udnytte teknologi, der er designet til at lette processerne omkring produktionsplanlægning, kan du skabe mere omfattende strategier og mål, ligesom du kan holde din daglige drift i gang på en strømlinet måde.

Lad os se nærmere på de funktioner, som et ERP-system til planlægningen af jeres fødevareproduktion kan tilbyde på tværs af tre nøglefronter, og hvordan de kan forbedre effektiviteten og de overordnede resultater for hele din virksomhed. Vi vil også forsøge at give et indblik i, hvordan branchespecifik teknologi, som vi i Notora har til vores rådighed, kan være en hjælpende hånd i jagten på at digitalisere din forretning.

 

 1. Planlægning af masterproduktionsplan

Som navnet antyder, vil din produktionsplan opfange de kritiske komponenter på et nuanceret og højt niveau, og samtidig tage højde for samtlige ressourcekrav, inklusiv råindgredienser, personale og udstyr. Det er vigtigt, at dine beregninger bliver korrekte, da alle de operationelle områder er berørt af denne proces, og detaljerne fra de opgaver, der skal udføres, vil blive resultatet af disse beregninger.

Med ordentlig teknologi, der kan tage hånd om din produktionsplanlægning, får du muligheder for at optimere brugen af dine produktionsressourcer ved at minimere både omkostninger og spildtid via et komplet og overskueligt produktionsplanlægningsmiljø.

Notoras ERP-opsætning målrettet delen om produktionsplanlægning kan blandt andet:

 • Facilitere beregningen af kapacitetsbelastning pr. tidsperiode
 • Spore overlap og ”slack times” for at kunne forbedre produktionen
 • Tilbyde dig muligheden for at tilføje ”downtime” til vedligeholdelse eller overarbejde i perioder med stor efterspørgsel

Systemet giver også dit team for produktionsplanlægningen de oplysninger, der skal bruges for at balancere udbud og efterspørgsel, så de kan tage stilling til bestillingen af vare. Desuden vil systemet automatisk implementere advarsler til dine stakeholders, når visse valg i din beslutningstagning vil forstyrre balancen mellem udbud og efterspørgsel – herved forbliver alle involverede informerede og kan korrigere de endelige beslutninger, hvis det bliver nødvendigt.

Med realtidsindsigt i jeres ressourcetilgængelighed, får du muligheden for at reservere lagerbeholdninger til planlagte ordrer og en forenklet proces for jeres produktionsordreoprettelse – disse elementer er inkluderet i vores løsningsmuligheder, der tilbyder alle de nødvendige værktøjer i forhold til at udforme en komplet og struktureret masterproduktionsplanlægning.

 1. Batch-styring

Adskillige elementer skal tages i betragtning ved hver af jeres produktionskørsler, som oftest er opdelt i batches inden for fødevarefremstillingens forskellige operationer. Processen omkring batch-styring vedrører korrekt og rettidig brug af råmaterialer, der hjælper med at sikre, at dine færdigvarer er blåstemplet i forhold til, at de er klar til at blive sendt ud til forbrugerne.

Software til produktionsplanlægningen kan hjælpe dig med at oprette hurtige ordrer ved hjælp af leverandørkataloger, der samtidig minimerer chancerne for, at manuelle fejl vil forårsage problemer. Disse systemer lader dig også definere forskellige produktionsscenarier og tildele primær eller backup-status til hver, hvilket kan hjælpe din virksomhed med at overvinde mangel og/eller overskud af forsyninger.

Desuden giver funktioner som lokations-ID og sporing af SSCC dig muligheden for nemt at spore partier på tværs af lageret, lige så vel, som når partierne er i transit fra en leverandør eller til en kunde. Ved at standardisere og digitalisere disse kritiske data eliminerer et fødevarespecifikt ERP-system al manuel dataindtastning samtidig med, at det tillader blandede partier med et enkelt lokations-id.

Notoras skræddersyede ERP-løsninger giver dig mulighed for at definere rammerne på udløbstider og implementere proaktive advarsler, når produkter nærmer sig slutningen af deres levedygtighed – så undgår du at skulle smide forældede produkter ud. Vores løsning tilbyder også en integreret database for produktspecifikation til automatisk at generere styklister, allergendeklarationer, ingredienslister og næringsværdier til kvalitetskontrol.

 1. Flaskehalse og kapacitetsstyring

Effektivitet er et afgørende element inden for fødevareproduktion. Din fødevarevirksomhed har højest sandsynligt ambitiøse målsætninger, og her er flaskehalse og uventede kapacitetsbegrænsninger tendenser, der i udbredt grad sætter en stopper for indfrielsen af disse mål. Ydermere kan man sige, at fødevareindustrien historisk set har opereret med stramme fortjenstmargener, så dét at få mest muligt ud af dine ingredienser, arbejdskraft og maskiner er afgørende for at fastholde din virksomheds konkurrencedygtighed på et kompliceret marked.

Logistikfunktionen i produktionsplanlægningen giver dig mulighed for at se dit lager på tværs af alle lokationer med detaljerede ”zoomfunktioner”, så du bliver i stand til at granske individuelle varer, skrottede varer eller hele partier efter behov. Igen vil det give din logistikchef en hjælpende hånd i forhold til at planlægge aktiviteter i overensstemmelse hermed, så dine kundeordrer kan produceres og afsendes rettidigt.

Vores løsning udmærker sig på dette område, hvilket vil give dig mulighed for at styre alle udestående lageraktiviteter fra et enkelt overblik og videre få indsigt i forventede behandlingsdatoer samt -tider. Med Notoras fødevarespecifikke ERP-løsninger kan logistikchefen kontrollere, hvilke aktiviteter der er på tegnebrættet og hvornår de skal afvikles.

For at opnå endnu større synlighed kan statusser farvekodes, hvilket gør det nemt at samle et overblik over, hvilke processer der er planlagt, i gang eller klar til at blive lukket ned. I mellemtiden gemmer systemet også alle overholdelsesdokumenter på et enkelt og samlet sted, så overholdelse af regler altid kan håndhæves og fremvises over for de håndhævende myndigheder og øvrige instanser.

Notoras fødevarespecifikke ERP-løsning holder også tingene i gang på selve produktionsgulvet med en automatisk udløsning af statusflows (eller ”workflows”) i henhold til forskellige kriterier – dette omfatter kundespecifikationer, produktdetaljer, igangværende ordrer mm. – imens du gør visse trin i processen ”obligatoriske”, så de aldrig springes over ved et uheld eller fejl. Du kan visualisere dine transportbehov, når dine varer forberedes til ekspedition, ligesom du kan kombinere ordrer for at spare på distributionsomkostningerne.

De ekstra fordele ved at vælge Notora

I begyndelsen af denne artikel understregede vi vigtigheden af en nuanceret og præcis produktionsplanlægningen inden for fødevarebranchen, og forhåbentlig er du som læser også netop nu klar over, hvordan software til produktionsplanlægning kan være en medvirkende faktor i din forretnings succes. Vi har netop beskrevet nogle gode grunde til, hvordan et specifikt produktionsplanlægningsmodul kan lette visse produktionsprocesser, men systemet rummer mange flere facetter end det er forklaret her!

I Notora besidder vores erfarne ansatte omfattende forståelse af ERP-markedet, hvilket er en god grund til, at du kan stole på os som din ERP-udbyder. Vi kender de udfordringer, som du står over for, så du kan regne med, at vi leverer løsninger og support, der er skræddersyet til at hjælpe dig med at overvinde eventuelle forhindringer eller barriere på vejen mod at nå din virksomheds mål.

Vi har bygget vores unikke, branchespecifikke teknologier på Microsoft Dynamics 365 Business Central-platformen, som er kendt for sin brugervenlige grænseflade. Derudover tilbyder vi også løsninger i cloudversion, der giver en fleksibel implementering, minimerer up-front omkostninger og giver automatiske opdateringer.

Er du klar til at høre mere om vores fødevarespecifikke software til din virksomheds produktionsplanlægning og hvordan Notora som din ERP-leverandør er den ideelle udbyder for din virksomheds digitale transformation?

Kontakt os endelig i dag for at indlede dialogen!