12 nøgleproduktions-KPI’er at spore: Udnyt formålsbygget software til at booste vækst og resultater

Inden for fremstillingsindustrien er ”Big Data” ensbetydende med ”Big Business” og oftest resultater. Ifølge Fortune Business Insights forventes den pengemæssige værdi af det globale marked at nå 9,11 milliarder dollars ved udgangen af 2026, hvor tallet årligt udvises med en vækstrate (CAGR) på 14 % mellem 2019 og frem til.

Arbejder du som professionel inden for fremstillingsbranchen, så kan du med stor sandsynlighed også nikke genkendende til den store vigtighed af ”Big Data”. Ifølge Aptean Manufacturing Forecast fra 2022 viser en undersøgelse, at 39 % af de deltagende virksomheder allerede har investeret i teknologier, der kan indhente og analysere data i forhold til ydeevne og effektivitet. Yderligere overvejer 58 % af de deltagende at investere i lignende udstyr.

Det virker åbenlyst, at producenter er villige til at lægge deres penge, hvor den reelle værdi skabes: her bør ”Big Data” være høj på prioriteringslisten.

Men hvordan kan det være, at ”Big Data” helt præcist er så afgørende for produktionsvirksomheders succes? Og hvorfor er visse målinger – ”key performance indicators” (KPI’er) – så vigtige at spore, beregne og forfølge?

Tænk det lidt sådan her: hvis du ikke har en idé om, hvilke processer der halter efter i forhold til optimering og effektivitet, så ved du heller ikke, hvor dit fokus skal ligge og hvor der ligger forbedringspotentiale. Hvis du omvendt ikke har et overblik over, hvor du lykkes, vil du også have svært at forstå dine succeser og hvordan du eventuelt skulle overføre disse fremgange til andre dele af din organisation – med andre ord vil du ikke have den nødvendige indsigt i dine konkurrencemæssige fordele.

Dine resultater vil naturligvis ikke blive forbedret automatisk, blot fordi du identificerer, hvor dine succeser forekommer.

Derfor har vi i Notora forsøgt at samle en liste over 12 produktions-KPI’er, som enhver virksomhed inden for fødevarebranchen bør spore, hvor vi også forklarer, hvordan en fødevarespecifik ERP-løsning med tilhørende Business Intelligence-teknologi (BI) kan være medhjælper i denne proces.

 1. Integration/synlighed

Selvom det første element kan være en svær størrelse at spore, og nok i mindre grad er en KPI end blot et karakteristikum for gode driftsmodeller, er integration og synlighed faktisk nogle af de vigtigste målinger at mestre. Det skyldes, at dine medarbejdere altid skal have nøjagtige, opdaterede oplysninger at forhold sig til. Det er et afgørende element for forbedringens skyld, hvornår og hvor ofte de har med datasiloer at gøre, som kan forstyrre præcisionen i deres arbejde.

 1. Cyklustid

Effektivitet er ofte nøglen i forhold produktionsdelen, hvor din virksomhed højest sandsynligt har ambitiøse produktionsmål, hvis du skal være i stand til at kunne følge efterspørgslen. Sporing af cyklustid – altså den periode, der begynder med plukning af materialer og afsluttes med en færdigvare – hjælper dig med at identificere, hvilke trin eller procedurer i hele processen der halter, så du efterfølgende kan undersøge og løse problemerne.

 1. Lageromsætning

Denne KPI – som måler, hvor lang tid det tager for din virksomhed at sælge alle varer på dit lager samt ordreopfyldninger – er af væsentlig betydning. Dette specielt i betragtning af, at materialerne og produkterne på dit lager højest sandsynligt repræsenterer en betydelig del af dine finansielle aktiver. At kende til dine ”bestsellers” fra produkthylderne og modsat også have kendskab til de produkter, der ikke går som varmt brød, hjælper dig med at fokusere på de områder, hvor tid og mening går op i en højere enhed i forhold til profit.

 1. Lagerafvigelse

Forhåbentlig anvender du en fødevarespecifik ERP-løsning til hele lagerstyringen, hvor manuelle registreringsmetoder er fortid. Du bør stole trygt på både stregkodescannere og anden teknologi, der tager hånd om lagerprocedurer digitalt. Uanset hvad, er det dog nyttigt at vide, hvor ofte totalerne i dit system afviger fra de faktiske niveauer, da det giver dig et overblik hvor, hvor fejlene opstår, så du hurtigere kan gribe ind og fixe manglen i den pågældende proces.

 1. Omkostninger

At tænke på omkostninger som en decideret KPI kan umiddelbart virke kontraintuitivt, men gennem teknologi, der er designet til at spore ydeevne baseret på præcise numeriske beregninger, kan du blive hjulpet med at forstå de sande omkostninger, der er tilknyttet dine varer. Dit system bør tage højde for omkostninger som lønninger til ansatte, brug af udstyr, råmaterialebrug, distribution og mere – et fødevarespecifikt ERP-system indeholder i hvert fald funktioner, der automatisk kan holde overblikket for dig.

 1. Nedbrud

Et uplanlagt stop på dine produktionslinjer kan ikke kun hæmme dit personales evne til at ramme den daglige planopnåelse – det kan også medføre ragnarok og hektiske situationer på dit produktionsanlæg, da det ofte tager tid at identificere fejlen og herefter rette op på den. At vide, hvor længe disse perioder typisk varer, samt de bagvedliggende årsager til problemets opstandelse, er afgørende for at kunne komme problemer i forkøbet fremover.

 1. Spild og produktfejl

Spild og affald som følge af fejlbehæftede produktionsprocesser resulterer både i et økonomisk tab, men også en rids i lakken i henhold til at leve op til dine bæredygtighedsmålsætninger. At kunne forstå, hvornår og hvorfor du støder på disse fejl, hvor du kan sammenligne dit forventede antal fejlgenstande med den samlede mængde af komplette varer, kan føre til løbende forbedringer. Det vil også gøre din organisation mere miljøvenlig, hvilket gør denne KPI til ét af de væsentligste inden for produktionsområdet.

 1. Økonomi

Denne KPI hjælper dig med at forstå hele din virksomheds økonomiske præstationer. Dette inkluderer dine kreditorer og tilgodehavender; månedlige-, kvartalsvise- og årsafslutningstal, der inkluderer oversigter over pengestrømme, indkomstopgørelser og den endelige balance. Takket været den tværfunktionelle karakter giver et ERP-system værktøjer til at spore og analysere disse tal sammen med indkøbs- og produktionsfokuserede funktioner.

 1. Salg

Måling af salg som en KPI gennem din ERP-løsning fokuserer på at forstå dine kunders købsmønstre, spore udviklingstendenser og forme dine efterspørgselsprognoser og produktionsplaner i overensstemmelse hermed. Hvis du har fingeren på pulsen i forhold til disse værdier, kan du også indtaste dit indkøb baseret på, hvor hurtigt du forventer at opbruge dit lager, hvilket også hjælper med at forhindre både forsyningsmangel, men også overskydende beholdning, der bare vil gå til spilde.

 1. Kvalitet

Indsatsen på kvalitetskontrolområdet bør ikke være begrænset til kun at omhandle de færdige produkter – det er også nødvendigt at udføre korrekte kontroller af dine råvarer, efterhånden som du modtager dem, for at kunne fastslå eventuelle fejl og herfra spore dem tilbage til din leverandør.  En specialdesignet ERP-platform kan hjælpe dig med at etablere særskilte KPI’er, hvor avancerede systemer har mulighed for at automatisere kontroller eller bede dine medarbejdere om at fuldføre de presserende opgaver med røde alarmklokker. Det sikrer, at de præstationsresultater, som du evaluerer på, er så omfattende og detaljerede som overhovedet muligt.

 1. Ordrestyring

At ordrer leveres til tiden og i fuld stand er sikkert et vigtigt succeskriterie i den organisation, men du har sikkert også oplevet, at der har været fejl i plukningsprocessen, fremstillingen, emballeringen eller selve forsendelsen. Selv med styr på disse faktorer, kan der opstå uforudsete hændelser, hvor kundens forventninger ikke bliver opfyldt. Sporing af ordrestyring og returnering som KPI vil give dig indsigt i, hvor fejlene oftest opstår, så du efterfølgende kan revidere processer og forebygge lignende situationer.

 1. Trends

Ligegyldigt hvilken slags varer din virksomhed producerer, vil øjeblikkets fremherskende tendenser altid påvirke din virksomheds præstationer og bundlinje. Kvantificeringer af skiftende forbrugersmag, sæsonbestemte udsving, skiftende vejrforhold og stigende råvarepriser ville som KPI-målinger give dig muligheden for at studere, hvordan nye udviklinger påvirker dine resultater, så du løbende kan justere i overensstemmelse med diverse nye markedstendenser.

Få den nødvendige KPI-sporingsteknologi fra Notora

I Notora tager vi vores kunders resultater meget seriøst. I vores samarbejde med de internationale fødevareeksperter fra Aptean, har vi designet en fuld pakke til fødevareproducerende og -handlende virksomheder, der er baseret på årtiers erfaring. Vi har udnyttet vores dybdegående viden om ’best practice’ til at designe de værktøjer og funktioner, der hjælper dig med at overvinde de udfordringer, som du møder i dagligdagen.

Vores dedikerede ansatte sætter en dyd ud af at fungere som en partner for din virksomhed: fra begyndelsen til din virksomhed begynde at accelerere på vækstfronten. Vi hjælper dig med at støbe fundamentet med den ERP-løsning, der passer til din virksomhed, hvorefter vi kortlægger planen for din standardimplementering med dertilhørende 3. partsprodukter. Disse udrulninger hjælper dig med at spore de vigtigste produktionsresultater, hvor du får mest muligt udbytte af dine driftsdata.

Er du klar til at høre mere om, hvordan vores komplette palette af banebrydende fødevaresoftware kan understøtte din forretning? Tag endelig fat i os i dag!

Inden for fremstillingsindustrien er ”Big Data” ensbetydende med ”Big Business” og oftest resultater. Ifølge Fortune Business Insights forventes den pengemæssige værdi af det globale marked at nå 9,11 milliarder dollars ved udgangen af 2026, hvor tallet årligt udvises med en vækstrate (CAGR) på 14 % mellem 2019 og frem til.

Arbejder du som professionel inden for fremstillingsbranchen, så kan du med stor sandsynlighed også nikke genkendende til den store vigtighed af ”Big Data”. Ifølge Aptean Manufacturing Forecast fra 2022 viser en undersøgelse, at 39 % af de deltagende virksomheder allerede har investeret i teknologier, der kan indhente og analysere data i forhold til ydeevne og effektivitet. Yderligere overvejer 58 % af de deltagende at investere i lignende udstyr.

Det virker åbenlyst, at producenter er villige til at lægge deres penge, hvor den reelle værdi skabes: her bør ”Big Data” være høj på prioriteringslisten.

Men hvordan kan det være, at ”Big Data” helt præcist er så afgørende for produktionsvirksomheders succes? Og hvorfor er visse målinger – ”key performance indicators” (KPI’er) – så vigtige at spore, beregne og forfølge?

Tænk det lidt sådan her: hvis du ikke har en idé om, hvilke processer der halter efter i forhold til optimering og effektivitet, så ved du heller ikke, hvor dit fokus skal ligge og hvor der ligger forbedringspotentiale. Hvis du omvendt ikke har et overblik over, hvor du lykkes, vil du også have svært at forstå dine succeser og hvordan du eventuelt skulle overføre disse fremgange til andre dele af din organisation – med andre ord vil du ikke have den nødvendige indsigt i dine konkurrencemæssige fordele.

Dine resultater vil naturligvis ikke blive forbedret automatisk, blot fordi du identificerer, hvor dine succeser forekommer.

Derfor har vi i Notora forsøgt at samle en liste over 12 produktions-KPI’er, som enhver virksomhed inden for fødevarebranchen bør spore, hvor vi også forklarer, hvordan en fødevarespecifik ERP-løsning med tilhørende Business Intelligence-teknologi (BI) kan være medhjælper i denne proces.

 1. Integration/synlighed

Selvom det første element kan være en svær størrelse at spore, og nok i mindre grad er en KPI end blot et karakteristikum for gode driftsmodeller, er integration og synlighed faktisk nogle af de vigtigste målinger at mestre. Det skyldes, at dine medarbejdere altid skal have nøjagtige, opdaterede oplysninger at forhold sig til. Det er et afgørende element for forbedringens skyld, hvornår og hvor ofte de har med datasiloer at gøre, som kan forstyrre præcisionen i deres arbejde.

 1. Cyklustid

Effektivitet er ofte nøglen i forhold produktionsdelen, hvor din virksomhed højest sandsynligt har ambitiøse produktionsmål, hvis du skal være i stand til at kunne følge efterspørgslen. Sporing af cyklustid – altså den periode, der begynder med plukning af materialer og afsluttes med en færdigvare – hjælper dig med at identificere, hvilke trin eller procedurer i hele processen der halter, så du efterfølgende kan undersøge og løse problemerne.

 1. Lageromsætning

Denne KPI – som måler, hvor lang tid det tager for din virksomhed at sælge alle varer på dit lager samt ordreopfyldninger – er af væsentlig betydning. Dette specielt i betragtning af, at materialerne og produkterne på dit lager højest sandsynligt repræsenterer en betydelig del af dine finansielle aktiver. At kende til dine ”bestsellers” fra produkthylderne og modsat også have kendskab til de produkter, der ikke går som varmt brød, hjælper dig med at fokusere på de områder, hvor tid og mening går op i en højere enhed i forhold til profit.

 1. Lagerafvigelse

Forhåbentlig anvender du en fødevarespecifik ERP-løsning til hele lagerstyringen, hvor manuelle registreringsmetoder er fortid. Du bør stole trygt på både stregkodescannere og anden teknologi, der tager hånd om lagerprocedurer digitalt. Uanset hvad, er det dog nyttigt at vide, hvor ofte totalerne i dit system afviger fra de faktiske niveauer, da det giver dig et overblik hvor, hvor fejlene opstår, så du hurtigere kan gribe ind og fixe manglen i den pågældende proces.

 1. Omkostninger

At tænke på omkostninger som en decideret KPI kan umiddelbart virke kontraintuitivt, men gennem teknologi, der er designet til at spore ydeevne baseret på præcise numeriske beregninger, kan du blive hjulpet med at forstå de sande omkostninger, der er tilknyttet dine varer. Dit system bør tage højde for omkostninger som lønninger til ansatte, brug af udstyr, råmaterialebrug, distribution og mere – et fødevarespecifikt ERP-system indeholder i hvert fald funktioner, der automatisk kan holde overblikket for dig.

 1. Nedbrud

Et uplanlagt stop på dine produktionslinjer kan ikke kun hæmme dit personales evne til at ramme den daglige planopnåelse – det kan også medføre ragnarok og hektiske situationer på dit produktionsanlæg, da det ofte tager tid at identificere fejlen og herefter rette op på den. At vide, hvor længe disse perioder typisk varer, samt de bagvedliggende årsager til problemets opstandelse, er afgørende for at kunne komme problemer i forkøbet fremover.

 1. Spild og produktfejl

Spild og affald som følge af fejlbehæftede produktionsprocesser resulterer både i et økonomisk tab, men også en rids i lakken i henhold til at leve op til dine bæredygtighedsmålsætninger. At kunne forstå, hvornår og hvorfor du støder på disse fejl, hvor du kan sammenligne dit forventede antal fejlgenstande med den samlede mængde af komplette varer, kan føre til løbende forbedringer. Det vil også gøre din organisation mere miljøvenlig, hvilket gør denne KPI til ét af de væsentligste inden for produktionsområdet.

 1. Økonomi

Denne KPI hjælper dig med at forstå hele din virksomheds økonomiske præstationer. Dette inkluderer dine kreditorer og tilgodehavender; månedlige-, kvartalsvise- og årsafslutningstal, der inkluderer oversigter over pengestrømme, indkomstopgørelser og den endelige balance. Takket været den tværfunktionelle karakter giver et ERP-system værktøjer til at spore og analysere disse tal sammen med indkøbs- og produktionsfokuserede funktioner.

 1. Salg

Måling af salg som en KPI gennem din ERP-løsning fokuserer på at forstå dine kunders købsmønstre, spore udviklingstendenser og forme dine efterspørgselsprognoser og produktionsplaner i overensstemmelse hermed. Hvis du har fingeren på pulsen i forhold til disse værdier, kan du også indtaste dit indkøb baseret på, hvor hurtigt du forventer at opbruge dit lager, hvilket også hjælper med at forhindre både forsyningsmangel, men også overskydende beholdning, der bare vil gå til spilde.

 1. Kvalitet

Indsatsen på kvalitetskontrolområdet bør ikke være begrænset til kun at omhandle de færdige produkter – det er også nødvendigt at udføre korrekte kontroller af dine råvarer, efterhånden som du modtager dem, for at kunne fastslå eventuelle fejl og herfra spore dem tilbage til din leverandør.  En specialdesignet ERP-platform kan hjælpe dig med at etablere særskilte KPI’er, hvor avancerede systemer har mulighed for at automatisere kontroller eller bede dine medarbejdere om at fuldføre de presserende opgaver med røde alarmklokker. Det sikrer, at de præstationsresultater, som du evaluerer på, er så omfattende og detaljerede som overhovedet muligt.

 1. Ordrestyring

At ordrer leveres til tiden og i fuld stand er sikkert et vigtigt succeskriterie i den organisation, men du har sikkert også oplevet, at der har været fejl i plukningsprocessen, fremstillingen, emballeringen eller selve forsendelsen. Selv med styr på disse faktorer, kan der opstå uforudsete hændelser, hvor kundens forventninger ikke bliver opfyldt. Sporing af ordrestyring og returnering som KPI vil give dig indsigt i, hvor fejlene oftest opstår, så du efterfølgende kan revidere processer og forebygge lignende situationer.

 1. Trends

Ligegyldigt hvilken slags varer din virksomhed producerer, vil øjeblikkets fremherskende tendenser altid påvirke din virksomheds præstationer og bundlinje. Kvantificeringer af skiftende forbrugersmag, sæsonbestemte udsving, skiftende vejrforhold og stigende råvarepriser ville som KPI-målinger give dig muligheden for at studere, hvordan nye udviklinger påvirker dine resultater, så du løbende kan justere i overensstemmelse med diverse nye markedstendenser.

Få den nødvendige KPI-sporingsteknologi fra Notora

I Notora tager vi vores kunders resultater meget seriøst. I vores samarbejde med de internationale fødevareeksperter fra Aptean, har vi designet en fuld pakke til fødevareproducerende og -handlende virksomheder, der er baseret på årtiers erfaring. Vi har udnyttet vores dybdegående viden om ’best practice’ til at designe de værktøjer og funktioner, der hjælper dig med at overvinde de udfordringer, som du møder i dagligdagen.

Vores dedikerede ansatte sætter en dyd ud af at fungere som en partner for din virksomhed: fra begyndelsen til din virksomhed begynde at accelerere på vækstfronten. Vi hjælper dig med at støbe fundamentet med den ERP-løsning, der passer til din virksomhed, hvorefter vi kortlægger planen for din standardimplementering med dertilhørende 3. partsprodukter. Disse udrulninger hjælper dig med at spore de vigtigste produktionsresultater, hvor du får mest muligt udbytte af dine driftsdata.

Er du klar til at høre mere om, hvordan vores komplette palette af banebrydende fødevaresoftware kan understøtte din forretning? Tag endelig fat i os i dag!