Bageri og konditori – din branche 

Brød & Kager er en dynamisk sektor, der leverer mad til millioner af forbrugere hver dag. Fokus for brød- og bagerindustrien er produktion og salg af mel- og hvedebaserede produkter, der bages i ovn. Disse produkter inkluderer, men er ikke begrænset til, brød, kager, cookies, bagværk og tærter. Da mange mennesker overalt i verden spiser brød og hvedebaserede måltider mindst en gang om dagen, er presset på brød- og bageriindustrien naturligvis også under pres. Hver dag forbruges der op imod over 9 millioner store brød. Brød og bageriprodukter er en bred sektor, der har eksisteret i tusinder af år, med store mængder af tilknyttede nicheprodukter. 

Fakta & tendenser i bageri- og konditorisektoren: 

  • € 101,639 millioner (Er den samlede omsætning inden for brød og bageriprodukter i 2018)

  • 57 kg. (Er det gennemsnitlige forbrug pr. person på verdensplan i 2018)

  • 3,7 % (Er procentsatsen for den samlede indtægt genereret gennem online salg i 2018)

  • 30.352,4 mkg. (Er den samlede mængde produceret på markedet for brød og bageri omkring 2021)

  • € 201, 84 pr. person (Er den gennemsnitlige omsætning pr. person)

  • € 3,35 (Er gennemsnitsprisen pr. enhed på bagerimarkedet)

brød
donuts

Udfordringer i bageri- og konditoribranchen

Udfordringer i bageri- og konditoribranchen er centreret omkring konstant skiftende krav, der tvinger virksomhederne til fleksibilitet. Disse ændringer kræver, at mange industrielle bagerier innoverer og forbinder en mere fleksibel produktionskapacitet. Kun ved at gøre det kan de effektivt fremstille flere typer produkter som reaktion på hele tidens skiftende nyere tendenser. Kunderne forventer friskhed, bredt udvalg og kvalitet. Derfor søger detailhandlere – sammen med leverandører – i et meget konkurrencedygtigt marked konstant at fremstille innovative produkter for at opnå markedsfordele på konkurrenterne.  

Fødevaresikkerhed og overholdelse er blevet en vigtig faktor i branchen, herunder specielt for biosektoren. Hvis vi tager et fuldt biologisk bageri, der kræver ekstra regulering vedrørende SKAL-numre. Disse obligatoriske kvalitetskontroller er et krav for, men ikke begrænset til, nedvaskningsprocedurer, gennemgang af færdige produkter og formuleringstemperaturer. Kvalitetskontrol lægger vægt på kontrollerbare faktorer (såsom routing og sporing), der påvirker kvaliteten af det færdige produkt. Desuden er det nødvendigt at have de rigtige produktspecifikationer. Kvalitetskontrol og sporing forebygger stressede situationer og sanktioner, der kommer fra uanmeldte kvalitetskontroller for kunder, f.eks. i tilfælde af producenter, der har brug for specifikke sporingsoplysninger. Når en palle med en bestemt palle- og partinummer er købt, skal den spores fuldstændigt for at opretholde råmaterialestrømmen og sporing af slutprodukterne. En streng dokumentation af disse kvalitetskontroller og målinger er påkrævet.  

For at være i stand til at planlægge fremad og få de største fordele, har mange organisationer brug for at planlægge et godt tidsrum fremad. I denne proces er tilgængeligheden af råmaterialer streng, så produktionsplanlægningen og indkøbsplanlægningssiden skal have realtid og korrekte data på deres lagerbeholdning. Ellers har de ikke det tilstrækkelige materiale, og produktionen stopper til sidst. Mange virksomheder, der mangler et ERP-system, kontrollerer ikke disse data så ofte, som de måske burde gøre det. Eller de har en forkert dataindsigt i deres lagerbeholdning (inklusive udløbsdatoer for deres materialer/slutprodukter) og mangler den nødvendige viden til at opretholde lagerstyringen. 

Produktionsprocesser skal være så effektive som muligt med realtidsdata og track & trace-information. Uden en ERP-opsætning har organisationer ikke realtidsindsigt i, hvor lang produktionsordren er og tilgængeligheden til at have arbejds- og maskinomkostninger i realtid. Realtidslønomkostninger påvirker produktets kostpris. Derfor vil margenerne ændre sig på en positiv måde. Produktionsoptimeringsprocessen har brug for optimering af korrekt produktionsplanlægning.  

Produktionsmaskiner har en specifik kapacitet. En ovn har en bestemt mængde plads til rådighed, og for at få det mest effektive brug skal virksomhederne kunne planlægge den potentielle flaskehals. Beregning af disse tider skal gøres forud for at reducere spild. 

Private label-produkter eller -tjenester, også kendt som ”phantom brands”, er typisk dem, der fremstilles eller leveres af et firma til tilbud under et andet selskabs mærke. Mange kunder har deres eget private label, og virksomheder kan kun sælge til den specifikke kundegruppe. Organisationer ønsker ikke at risikere tab af branding ved at sende varer fra private label til de forkerte kunder. 

I brød- og bageribranchen er det almindeligt at basere den daglige produktion på prognoser. Frisk mad skal leveres hver dag, men alle dage er forskellige. I vil derfor begynde at producere jeres produkter tidligt, hvorefter ordrer, der ankommer konstant, og produktionstal kan justeres.  

Fødevarevirksomheder, som arbejder med forarbejdning, har brug for en planlægningsoversigt over genbrug af omarbejdningsmaterialer til fremtidige batcher, hvilket resulterer i at fjerne risikoen for fødevareforurening og generelt forbedrede fremstillingsprocesser. Streng sundhedskodning indebærer, at I ikke har tilladelse til at bruge forskellige batcher/partier i en og samme produktionsordre, der bliver til ét slutproduktparti. Derfor er produktionsvirksomheder nødt til at inkludere disse omarbejdningsbatcher i deres oprindelige produktionsordre (som eksempel kan nævnes opsætningsstyklister (BOM’s)).  

Mange produktionsvirksomheder arbejder stadig med Excel-filer til deres udgående/returnerede emballage. Denne forældede metode giver ikke det rigtige indblik i værdien af emballagen. Hvis emballagelageret er forkert, medfører det også ukorrekte værdier til økonomiske balance, hvilket kan give virksomheden et fejlagtigt finansielt overblik. 

Notora FastFood – ERP-løsninger med fødevarefokus og -funktionalitet 

Strømlin driften og driv væksten 

Notora | FastFood 365 er en stærk software til forretningsadministration designet til at adressere de end-to-end forretningsprocesser, der figurerer blandt fødevareproducenter og distributører. Notora | FastFood 365 er opbygget omkring Microsoft Dynamics 365-platformen og er den første globale, fuldt fremtidssikrede løsning til en række producenter og forhandlere af fødevarer i subvertikaler såsom: friske produkter, kød, fisk og andet protein, bagerier samt andre fuldprocesproducenter og -handlere. 

Dyb forretningsindsigt: fra ”korn” til ”croissant” 

De fleste kommercielle forretningssystemer er specialiserede i enten kontrol eller fleksibilitet – men aldrig begge på samme tid. Notora | FastFood 365 er bygget specifikt ud fra branchebehov, for at kunne imødekomme de velkendte fødevareproblematikker, for at give jeres virksomhed fuld kontrol over den voksende forretning og samtidig bevare al den fleksibilitet, I har brug for at kunne reagere dynamisk på i et hurtigt bevægende fødevaremiljø. 

Microsoft-platformen leverer de grundlæggende styrker, I har brug for til at drive den daglige drift på tværs af kvalitet, finansiering, indkøb, produktion, lager og lagerbeholdning, salg, distribution, BI og rapportering.  

I Notora bringer vi vores store erfaring inden for fødevarefeltet til bordet og leverer vital fødevarefunktionalitet inden for bagerisektoren til jeres virksomhed sammen med et branchespecifikt know-how, som I har brug for, hvis I fortsat ønsker at maksimere produktivitet og overskud uden behov for dyre og tidskrævende tilpasninger. 

småkager

Nøglefunktioner

Notoras fødevarefunktionalitet hjælper jer med at styre det enorme antal produktvariationer, der kræves af branchen for at understøtte attributter som oprindelsesland, sort, kvalitet, emballagespecifikation og detailhandler for at kunne drage fordel af producentens akkreditering, forsyningsspecifikation, EDI, produktsporing, produktspecifikation, allergener og meget mere. 

Lav en liste over allergener, der er til stede i jeres produkter, og tildel dem derefter til jeres råmaterialer og fremstillede genstande. Jeres produktionspersonale har fuld synlighed over eventuelle kommende aktiviteter, der indeholder allergener, for at sikre, at en ordentlig planlægning finder sted. 

Vi forbedrer evnen til at udføre behandling af salgsordrer såsom kundelister, opkaldslister, fulde handelsmoduler, handelsoversigter, bevis for leveringsfunktionalitet og prisforbedringer.  

Råmaterialernes meget variable karakter gør effektiv planlægning kompleks; med Notora FastFood kan I stole på, at vi hjælper jer med effektivt at planlægge, overvåge og styre produktionen af alle typer inden for jeres dynamiske miljø med unikke funktioner såsom labelrooms, optimeret produktions-touchscreen og forbedringer af tilbagespoling. 

De fleste forretningssystemer er i stand til at indfange grundlæggende omkostninger på tværs af forsyningskæden som råvarer, flere forskellige typer omkostninger eller produktion. Notora giver jer mulighed for at gå meget dybere. Få indsigt og greb om alle detaljerede omkostninger – godstransport, arbejdskraft, maskinomkostninger, told, omarbejdning og meget mere. 

Administrer oprettelsen af en lang række serviceafgiftssatser udløst på forskellige punkter i hele forsyningskæden, og registrer jeres omkostninger på de aktiviteter, I udfører på tredjepartslager, samt indtægterne I betaler for disse tjenester, så I er i stand til at rapportere om jeres virksomheds rentabilitet. 

Salgsordrer, overførselsordrer og indkøbsordrer har alle krav til transport, og disse skal kostet, planlægges og konsolideres; den bedst mulige routing skal identificeres og optimeres til belastningskapacitet og kilometertal, samtidig med at temperatur- og emballagekravene overholdes – Notora leverer de nødvendige funktioner til at imødekomme disse scenarier, der specifikt findes inden for fødevaresektoren.  

Vores funktionalitet gør det muligt at udføre en række forskellige kvalitetskontroller. Ethvert antal triggerpunkter kan give anledning til behovet for en yderligere kvalitetskontrol ved hjælp af tidsbaserede test, beregnede tests eller betingede tests, der automatisk sendes til kvalitetsoperatører på mobile tablets, enten på shop floor eller til realtidsindtastning. 

Få synlighed over producentaktiviteter gennem et samarbejde om prognoser og planlægning med et kvalitetsbillede, en pakkevisning og avancerede forsendelsesmeddelelser.  

Yderligere kapaciteter

De mange funktioner, der er tilgængelige i ovenstående moduler, er alt for omfattende til at blive nævnt i denne korte oversigt. Den unikke opbygning på vores platform betyder, at jeres system altid er aktuelt og altid forbedres med nye og forbedrede funktioner og kapaciteter, der stilles til rådighed ved hver ny udgivelse. Det er slut med tiderne, hvor ERP-opdateringer og opgraderingsprocesser tager flere år. Vi sender opdateringer til jer løbende, så I aldrig bliver forældet, og jeres ERP-system aldrig skal udskiftes. Kort sagt: vi er altid et skridt foran: 

Fødevaresikkerhed og overholdelse af foranstaltninger er af største vigtighed inden for kød- og proteinindustrien, så Notora tilbyder hurtig, komplet sporbarhed til jeres komplekse behov, herunder kvalitetsfunktionalitet for at optimere overholdelse af globale fødevaresikkerhedsinitiativer og -regler. Hver transaktion har en fuldstændig sporbarhed tilbage til kilden og videre til selve salget, og derfor er fuld sporing af indtægtsomkostninger og materiel sporbarhed vigtigt. Dette kan bruges til mere effektiv tilbagekaldelsesstyring.  

Moderne lager- og behandlingsmaskiner gør det muligt at læse data direkte fra selve udstyret, hvilket fjernet behovet for manuel indtastning – disse data er meget nøjagtige og indsamles pr. definition i realtid. På samme måde eliminerer mobildata, opfanget i anlægget eller ude i felterne, manuelle indtastningsfejl. 

Indsamling og analyse af data er selve grundlaget for et ERP-system, så uanset om det er arbejdskraftsanalyse eller produktionsrapportering, lægger Notora den nødvendige data og forretningsinformation lige for jeres hænder. 

Ægte sporbarhed og fuldstændig kontrol kommer fra indfangning af data på tidspunktet for transaktionen uden hindringer. Et centralt element i vores løsning inkluderer datafangst i realtid på hvert punkt i jeres forsyningskæde, så I altid har den synlighed, I har brug for til at drive jeres virksomhed. 

Vi tilføjer altid yderligere med funktioner, som vores ”leverandørindsigt ”-funktion, der intelligent kommer med forslag til produktsourcing. Vores dynamiske masterplanlægningsfunktion muliggør datadrevet erstatning inden for produktionen. 

Hos Notora er vi eksperter på fødevareområdet. Vi er stolte af at have en bred brancheforståelse og derved også indsigt og forståelse for jeres specifikke behov, så vi er i stand til at levere de værktøjer, som er nødvendige for jeres succes. Der er ikke tale om overfladiske ERP-sniksnak – vores løsning besidder fødevarerettet funktionalitet, der styrer hvert trin lige fra ”korn” til ”croissant”.