4 måder: skab et mere bæredygtigt fundament for din fødevareproduktion

At kalde bæredygtighed for en topprioritet for fødevare- og drikkevarevirksomheder ville ikke være nogen form for overdrivelse.

Vores samarbejdspartner fra ”Aptean Food & Beverage” har sammen med det internationale analyseinstitut fra IDC kigget i fremtidens krystalkugle for at forudse, hvordan fødevare- og drikkevarebranchen kunne finde på at udvikle sig de kommende år.

Uden de store overraskelser blev ”bæredygtighedsmålet” identificeret som værende den øverste trend i den omfattende undersøgelse, hvor størstedelen af de deltagende fødevarevirksomheder planlægger at prioritere deres bæredygtighedsindsats højt i år 2023.

De hyppigst nævnte bevæggrunde for at prioritere bæredygtighed i specielt fødevarevirksomhedernes produktionsafdelinger er forbrugernes stigende efterspørgsel efter miljøvenlige produkter. Derudover vil et bæredygtighedsstempel øge virksomhedernes brandværdi, der vil skabe en større konkurrencemæssig fordel, hvilket efter al logik vil medføre en styrket bundlinje samt større chance for, at man er i stand til at overholde diverse fødevareregler og -foranstaltninger.

What’s not to like?

IDC’s rapport bakkes også op at øvrige nutidige undersøgelser, der også peger i retning af en mere ”grøn” forbruger, som har miljøet i tankerne. Det multinationale virksomhedskonglomerat, Cargill, foretog i starten af 2022 en undersøgelse, der afslørede, at 55 % af forbrugerne er mere tilbøjelige til at købe en fødevare, hvis den er stemplet med et bæredygtighedsprædikat.

Undersøgelserne fra både IDC og Cargill burde alene sende et kraftigt budskab til fødevare- og drikkevarevirksomhederne om, at bæredygtighedsindsatsen bør være af højeste prioritet igennem hele virksomhedens værdikæde – for skære man en virksomheds rentabilitet helt ind til benet, så er den i store træk bundet op på forbrugernes købsadfærd og -præferencer. Oven i hatten får man som virksomhed også tilføjet merværdi i form af et positivt brandboost, hvor man har mulighed for at skærpe sit omdømme positivt og dermed differentiere sig fra konkurrenterne – også en motivationsfaktor, der optrådte som en stor bæredygtighedsbevæggrund i IDC’s rapport.

Og som læser af denne artikel tænker du naturligvis nok på nuværende tidspunkt:

Ja tak – undersøgelsernes resultater peger ganske vist mod en grønnere fremtid, men hvordan udvikler vi i vores virksomhed en bæredygtig strategi, der vil reducere vores miljøpåvirkning gennem diverse bæredygtighedsinitiativer?”

I første ombæring ville det give mening at sætte fuld fokus og koncentration mod jeres fremstillingsprocesser, da du under disse processer har den fulde kontrol, og dermed også størst mulighed for at skabe den nødvendige effekt gennem jeres nye tiltag.

I jagten på at skabe et mere bæredygtigt brand kan teknologi være din virksomheds største samarbejdspartner; især, hvis teknologien er skræddersyet specifikt i forhold til udfordringer inden for fødevare- og drikkevarebranchen. Så lad os komme videre i teksten og hoppe direkte videre til fire konkrete områder, hvorpå fødevarespecifikke ERP-løsninger kan forbedre bæredygtigheden i din virksomheds fremstillingsprocesser og dermed reducere unødvendigt spild.

  1. Anvendelse af FEFO-metoden til at plukke ingredienser

Ved at anvende FEFO-metoden (first-expiry, first-out) i forhold til at udvælgelse af ingredienser til jeres produktion får I mange forspring i jagten på at kunne indfri jeres nye bæredygtighedsstrategi. Denne praksis og fremgang har flere fordele af flere årsager: I vil få større tillid til, at detailkunderne vil modtage produkter, der har væsentligt længere holdbarhed – friske produkter er ensbetydende med gladere forbrugere. I forhold til at maksimere udbyttet af dine produkters levetid, vil I helt automatisk også minimere antallet af produkter, der løber over sidste salgsdato.

Men ønsker I at tage FEFO-metoden i brug, kræver det selvfølgelig, at I holder styr på de forskellige udløbsdatoer for alle råvarer samt færdigvarer – en proces der kan forekomme ganske uoverskueligt, hvis I på nuværende tidspunkt opererer med registreringsprocesser på et manuelt niveau.

Det er grunden til, at udløbsstyringsfunktionerne i førende ERP-løsninger med fødevarefokus kan virke uundværlige. Disse funktioner hjælper dine medarbejdere med at vælge brugen af ingredienser i en ideel rækkefølge for at sikre, at færrest produkter går til spilde – det vil i øvrigt også medvirke til at beskytte dine marginer.

  1. Brug af datadrevet indsigt til produktionsplanlægning

At have en pålidelig indsigt i forhold til mængder af ingredienser, så I har et overblik i henhold til at kunne opfylde kundeordre, er af afgørende betydning. Ikke kun for, at I er i stand til at kunne levere på forbrugernes efterspørgsel, men også for at kunne minimere restprodukter, der alligevel ikke kan anvendes, når de har overskredet udløbsdatoen. Det er også vigtigt at huske på, at mangel på bare ét materiale eller ingrediens kan forsinke hele produktionsprocessen til et punkt, hvor ét af de øvrige materialer/ingredienser til selvsamme slutprodukt også når at blive for gammelt: en slags domino-effekt, der kan være svær at standse.

Heldigvis kan prognosefunktionerne i en fødevarespecifik ERP-løsning hjælpe dine indkøbs- og produktionsledere med at træffe beslutninger, der er baseret på nøjagtige fremskrivninger og som samtidig tager højde for historiske salgstal, sæsonmæssige tendenser og øvrige tilgængelige forsyninger. Ligeledes hjælper produktionsplanlægningsværktøjer dine medarbejdere med at sammenligne ordre med nuværende lager, hvor udbuddet tilpasses efterspørgslen – dermed minimere I risikoen for spild af overskydende produkter, der skal smides ud grundet forældelse.

  1. Investering i værktøjer til håndtering af opskrifter

Investering i værktøjer til opskriftsstyring kan være en klog beslutning for fødevare- og drikkevarevirksomheder, der ønsker at forbedre deres bundlinje og bæredygtighedsindsats. Disse værktøjer hjælper med at sikre ensartethed i opskrifter og reducere spild ved at give nøjagtige målinger og sporing af ingredienser. Ved at bruge en fødevarespecifik ERP-løsning kan virksomheder linke værdier på vareniveau til produktionsstyklister (BOM’er) og spore dem tilbage til produktet, så kun de nødvendige ingredienser bruges i produktionen. Dette reducerer risikoen for fejl og variationer i resultater, hvilket fører til mindre spild og overskydende forbrug af ressourcer. I sidste ende kan brugen af opskriftsstyringsværktøjer føre til en mere effektiv og bæredygtig produktionsproces, hvilket kan gavne både virksomheden og miljøet.

  1. Overvågning af ydeevne og vedligeholdelse af udstyr

Defekte produktionsprocesser og funktionsfejl i maskiner kan begge bidrage til ellers uundgåeligt spild eller energiforbrug. For eksempel kan noget så simpelt som en bagetemperatur, der er indstillet for højt på grund af en defekt termostat, ødelægge en hel batch af varer. Et dårligt vedligeholdt transportbåndssystem kan også blive hæmmet af friktion og dermed bruge mere strøm end nødvendigt, hvis det forinden var blevet ordentligt serviceret.

Tag det næste skridt for en mere bæredygtig fremtid

Når du har læst denne artikel færdig, håber vi, at du føler dig mere informeret om den bedste praksis, som hjælper fødevare- og drikkevarevirksomheder med at kontrollere deres påvirkning af miljøet. Vi har også introduceret dig til fire forskellige områder, der kan hjælpe dig med at opfylde dine mål gennem anvendelse af formålsbygget teknologi. Systemerne indeholder dog mere end forklaret her, så der er endnu mere at blive klogere på i forhold til at drive en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Så hvis du er klar til at tage det næste skridt i din digitale transformation og begynde at undersøge dine softwaremuligheder på markedet, så lad os først pege på et par grunde til, hvorfor vi i Notora bør være øverst på din liste. Først og fremmest kan man fremhæve vores dedikerede fagfolks mangeårige brancheekspertise og dybe viden om de unikke udfordringer, som moderne fødevare- og drikkevareorganisationer står over for.

Vores løsninger leverer også en betydelig ”out-of-the-box”-værdi. Samarbejdet med udviklerne af det fødevarespecifikke ERP-system, Aptean Food & Beverage, må også bakke op om vores knowhow inden for fødevarefeltet. Med tilføjelsen af deres Apps, som er specialdesignet til at løse velkendte udfordringer inden for fødevarebranchens forskellige sektorer, besidder vi en værktøjskasse, der er skræddersyet til at hjælpe fødevarevirksomheder med at optimere og effektivisere arbejdsprocesserne inden for essentielle felter.

Vi er med ombord på hele rejsen: lige fra skitseringen af jeres første køreplan til selve implementeringen. Vi tilbyder også fleksible cloudløsninger på SaaS-modellen, der kan give dig fordelen af fuld skalerbarhed, bedre databeskyttelse, forbedret cybersikkerhed og større tilgængelighed i en fremadstormende og tempofyldt verden.

Så hvis du er klar til at lære mere om vores serie af løsninger til produktion af fødevare og drikkevare, og samtidig klar til at få sendt din organisation i en mere bæredygtig retning, så kontakt os allerede i dag!

At kalde bæredygtighed for en topprioritet for fødevare- og drikkevarevirksomheder ville ikke være nogen form for overdrivelse.

Vores samarbejdspartner fra ”Aptean Food & Beverage” har sammen med det internationale analyseinstitut fra IDC kigget i fremtidens krystalkugle for at forudse, hvordan fødevare- og drikkevarebranchen kunne finde på at udvikle sig de kommende år.

Uden de store overraskelser blev ”bæredygtighedsmålet” identificeret som værende den øverste trend i den omfattende undersøgelse, hvor størstedelen af de deltagende fødevarevirksomheder planlægger at prioritere deres bæredygtighedsindsats højt i år 2023.

De hyppigst nævnte bevæggrunde for at prioritere bæredygtighed i specielt fødevarevirksomhedernes produktionsafdelinger er forbrugernes stigende efterspørgsel efter miljøvenlige produkter. Derudover vil et bæredygtighedsstempel øge virksomhedernes brandværdi, der vil skabe en større konkurrencemæssig fordel, hvilket efter al logik vil medføre en styrket bundlinje samt større chance for, at man er i stand til at overholde diverse fødevareregler og -foranstaltninger.

What’s not to like?

IDC’s rapport bakkes også op at øvrige nutidige undersøgelser, der også peger i retning af en mere ”grøn” forbruger, som har miljøet i tankerne. Det multinationale virksomhedskonglomerat, Cargill, foretog i starten af 2022 en undersøgelse, der afslørede, at 55 % af forbrugerne er mere tilbøjelige til at købe en fødevare, hvis den er stemplet med et bæredygtighedsprædikat.

Undersøgelserne fra både IDC og Cargill burde alene sende et kraftigt budskab til fødevare- og drikkevarevirksomhederne om, at bæredygtighedsindsatsen bør være af højeste prioritet igennem hele virksomhedens værdikæde – for skære man en virksomheds rentabilitet helt ind til benet, så er den i store træk bundet op på forbrugernes købsadfærd og -præferencer. Oven i hatten får man som virksomhed også tilføjet merværdi i form af et positivt brandboost, hvor man har mulighed for at skærpe sit omdømme positivt og dermed differentiere sig fra konkurrenterne – også en motivationsfaktor, der optrådte som en stor bæredygtighedsbevæggrund i IDC’s rapport.

Og som læser af denne artikel tænker du naturligvis nok på nuværende tidspunkt:

Ja tak – undersøgelsernes resultater peger ganske vist mod en grønnere fremtid, men hvordan udvikler vi i vores virksomhed en bæredygtig strategi, der vil reducere vores miljøpåvirkning gennem diverse bæredygtighedsinitiativer?”

I første ombæring ville det give mening at sætte fuld fokus og koncentration mod jeres fremstillingsprocesser, da du under disse processer har den fulde kontrol, og dermed også størst mulighed for at skabe den nødvendige effekt gennem jeres nye tiltag.

I jagten på at skabe et mere bæredygtigt brand kan teknologi være din virksomheds største samarbejdspartner; især, hvis teknologien er skræddersyet specifikt i forhold til udfordringer inden for fødevare- og drikkevarebranchen. Så lad os komme videre i teksten og hoppe direkte videre til fire konkrete områder, hvorpå fødevarespecifikke ERP-løsninger kan forbedre bæredygtigheden i din virksomheds fremstillingsprocesser og dermed reducere unødvendigt spild.

  1. Anvendelse af FEFO-metoden til at plukke ingredienser

Ved at anvende FEFO-metoden (first-expiry, first-out) i forhold til at udvælgelse af ingredienser til jeres produktion får I mange forspring i jagten på at kunne indfri jeres nye bæredygtighedsstrategi. Denne praksis og fremgang har flere fordele af flere årsager: I vil få større tillid til, at detailkunderne vil modtage produkter, der har væsentligt længere holdbarhed – friske produkter er ensbetydende med gladere forbrugere. I forhold til at maksimere udbyttet af dine produkters levetid, vil I helt automatisk også minimere antallet af produkter, der løber over sidste salgsdato.

Men ønsker I at tage FEFO-metoden i brug, kræver det selvfølgelig, at I holder styr på de forskellige udløbsdatoer for alle råvarer samt færdigvarer – en proces der kan forekomme ganske uoverskueligt, hvis I på nuværende tidspunkt opererer med registreringsprocesser på et manuelt niveau.

Det er grunden til, at udløbsstyringsfunktionerne i førende ERP-løsninger med fødevarefokus kan virke uundværlige. Disse funktioner hjælper dine medarbejdere med at vælge brugen af ingredienser i en ideel rækkefølge for at sikre, at færrest produkter går til spilde – det vil i øvrigt også medvirke til at beskytte dine marginer.

  1. Brug af datadrevet indsigt til produktionsplanlægning

At have en pålidelig indsigt i forhold til mængder af ingredienser, så I har et overblik i henhold til at kunne opfylde kundeordre, er af afgørende betydning. Ikke kun for, at I er i stand til at kunne levere på forbrugernes efterspørgsel, men også for at kunne minimere restprodukter, der alligevel ikke kan anvendes, når de har overskredet udløbsdatoen. Det er også vigtigt at huske på, at mangel på bare ét materiale eller ingrediens kan forsinke hele produktionsprocessen til et punkt, hvor ét af de øvrige materialer/ingredienser til selvsamme slutprodukt også når at blive for gammelt: en slags domino-effekt, der kan være svær at standse.

Heldigvis kan prognosefunktionerne i en fødevarespecifik ERP-løsning hjælpe dine indkøbs- og produktionsledere med at træffe beslutninger, der er baseret på nøjagtige fremskrivninger og som samtidig tager højde for historiske salgstal, sæsonmæssige tendenser og øvrige tilgængelige forsyninger. Ligeledes hjælper produktionsplanlægningsværktøjer dine medarbejdere med at sammenligne ordre med nuværende lager, hvor udbuddet tilpasses efterspørgslen – dermed minimere I risikoen for spild af overskydende produkter, der skal smides ud grundet forældelse.

  1. Investering i værktøjer til håndtering af opskrifter

Investering i værktøjer til opskriftsstyring kan være en klog beslutning for fødevare- og drikkevarevirksomheder, der ønsker at forbedre deres bundlinje og bæredygtighedsindsats. Disse værktøjer hjælper med at sikre ensartethed i opskrifter og reducere spild ved at give nøjagtige målinger og sporing af ingredienser. Ved at bruge en fødevarespecifik ERP-løsning kan virksomheder linke værdier på vareniveau til produktionsstyklister (BOM’er) og spore dem tilbage til produktet, så kun de nødvendige ingredienser bruges i produktionen. Dette reducerer risikoen for fejl og variationer i resultater, hvilket fører til mindre spild og overskydende forbrug af ressourcer. I sidste ende kan brugen af opskriftsstyringsværktøjer føre til en mere effektiv og bæredygtig produktionsproces, hvilket kan gavne både virksomheden og miljøet.

  1. Overvågning af ydeevne og vedligeholdelse af udstyr

Defekte produktionsprocesser og funktionsfejl i maskiner kan begge bidrage til ellers uundgåeligt spild eller energiforbrug. For eksempel kan noget så simpelt som en bagetemperatur, der er indstillet for højt på grund af en defekt termostat, ødelægge en hel batch af varer. Et dårligt vedligeholdt transportbåndssystem kan også blive hæmmet af friktion og dermed bruge mere strøm end nødvendigt, hvis det forinden var blevet ordentligt serviceret.

Tag det næste skridt for en mere bæredygtig fremtid

Når du har læst denne artikel færdig, håber vi, at du føler dig mere informeret om den bedste praksis, som hjælper fødevare- og drikkevarevirksomheder med at kontrollere deres påvirkning af miljøet. Vi har også introduceret dig til fire forskellige områder, der kan hjælpe dig med at opfylde dine mål gennem anvendelse af formålsbygget teknologi. Systemerne indeholder dog mere end forklaret her, så der er endnu mere at blive klogere på i forhold til at drive en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Så hvis du er klar til at tage det næste skridt i din digitale transformation og begynde at undersøge dine softwaremuligheder på markedet, så lad os først pege på et par grunde til, hvorfor vi i Notora bør være øverst på din liste. Først og fremmest kan man fremhæve vores dedikerede fagfolks mangeårige brancheekspertise og dybe viden om de unikke udfordringer, som moderne fødevare- og drikkevareorganisationer står over for.

Vores løsninger leverer også en betydelig ”out-of-the-box”-værdi. Samarbejdet med udviklerne af det fødevarespecifikke ERP-system, Aptean Food & Beverage, må også bakke op om vores knowhow inden for fødevarefeltet. Med tilføjelsen af deres Apps, som er specialdesignet til at løse velkendte udfordringer inden for fødevarebranchens forskellige sektorer, besidder vi en værktøjskasse, der er skræddersyet til at hjælpe fødevarevirksomheder med at optimere og effektivisere arbejdsprocesserne inden for essentielle felter.

Vi er med ombord på hele rejsen: lige fra skitseringen af jeres første køreplan til selve implementeringen. Vi tilbyder også fleksible cloudløsninger på SaaS-modellen, der kan give dig fordelen af fuld skalerbarhed, bedre databeskyttelse, forbedret cybersikkerhed og større tilgængelighed i en fremadstormende og tempofyldt verden.

Så hvis du er klar til at lære mere om vores serie af løsninger til produktion af fødevare og drikkevare, og samtidig klar til at få sendt din organisation i en mere bæredygtig retning, så kontakt os allerede i dag!