”Must have”-funktioner i en fødevarespecifik ERP-løsning

Nutidens fødevarevirksomheder er nødt til at være i besiddelse af de rette teknologiske værktøjer for at bevæge sig med den hastighed, som markedet dikterer. De senere år er ERP-systemer blevet til nøglen, der kan låse op for den smidighed og handlingsorienteret indsigt, som du har brug for på et konkurrencedygtigt marked.

Det forekommer selvfølgelig ikke så enkelt, at man bare kan gribe ud efter en hvilken som helst ERP-opsætning og forvente, at resultaterne begynder at rulle ind. Som ambitiøs fødevarevirksomhed bør man nok sigte efter at jage et vaskeægte fødevaremålrettet ERP-system: ét, der tilbyder funktionaliteter, som passer til dine meget specifikke processer og udfordringer. Herved kan du også undgå dyre tilpasninger og besværlige løsninger, der kan forsinke din virksomheds investeringsafkast (ROI).

I det følgende vil vi forsøge at gennemgå og undersøge nogle af de vigtigste egenskaber ved en fødevarespecifik ERP-løsning til både mad- og drikkevarevirksomheder.

 Lagerstyring i realtid

Det kan virke som en indlysende logik, men at have overblik over, hvilke produkter og materialer I har på lager, hvor man vel og mærke kan stole på, at de viste tal er i realtid – inden for fødevarebranchen er det en stor fordel! Kommer det til stykket, ville det være et sandt mareridt at løbe tør for en ingrediens, materiale eller færdigprodukt på det forkerte tidspunkt, da det ville lægge en reel dæmper på jeres evne til at opnå og indfri planopfyldelse samt at leve op til diverse leveringsforpligtelser.

Fødevarespecifikke ERP-systemer udnytter styrken af integration og automatisering for at sikre, at dine lagerbeholdninger meget præcis fremvises i jeres systemer. Systemerne gør det også meget nemmere at finde de ting, som du leder efter, da systemerne fanger meget mere information end blot antal eller mængder: I vil få overblik over, hvor et specifikt parti befinder sig, hvornår det blev modtaget, hvornår det udløber og meget mere – alt sammen tilgængeligt i Notoras fødevarespecifikke ERP-løsninger.

En anden nyttig funktion ved lagerstyringssoftware er automatisk genbestilling af ingredienser, når lagerbeholdningen rammer den minimumstærskel, som du har indstillet. På den måde vil din virksomhed aldrig stå uden de nødvendige materialer til at køre dine linjer, så I altid vil være i stand til at kunne opfylde de efterspurgte ordrer.

Holdbarhed og udløbsstyring

Holdbarhed og udløbsstyring går hånd i hånd med lagerstyring, da det er dine procedurer i henhold til at plukke mængder af lager til brug i produktionen, der er mest afgørende i denne forbindelse. Dit ERP-system skal hjælpe dig med at implementere en first-expiry, first-out (FEFO-metoden), da netop denne model kan reducere spild og ellers hjælpe dig med at få mest muligt ud af de ting, som I køber.

I ved udmærket, at fordærvede ingredienser udgør en seriøs sikkerhedsrisiko, hvorfor dit system bør anvende alarmer, når visse partier er ved at synge på sidste vers. Herfra kan partierne enten bruges inden udløb eller simpelthen helt fjernes fra lageret, så de ikke når at ende på færdigvarehylderne. Det burde føre til bedre kundeoplevelser, da produktkvaliteten altid vil være i top.

Opskrift- og recepthåndtering

Velfungerende opskrifter til dine produkter kan være afgørende for din virksomheds succes. Derfor har du brug for nuancerede opskriftsstyringsværktøjer for at sikre, at præcisionen af ingrediensniveauer, timing, blandingsprocedurer og øvrige processer fungerer optimalt. I visse sektorer inden for fødevarebranchen kan recepter blive ret komplekse, men en god fødevarespecifik ERP-løsning vil altid være i stand til at håndtere de forskellige nuancer og detaljer i selv de mest problematiske udfordringer.

Automatisk enhedskonvertering er en stor tidsbesparing, når det kommer til justering og sporing af mængder, hvilket gør det til en ”must have”-funktion i enhver fødevarevirksomhed med respekt for sig selv. Som fødevarevirksomhed på jagt efter et branchespecifikt ERP-system bør man også kigge efter en løsning, der kan integrere med virksomhedens øvrige sensorer, da man skal holde et skarpt øje med elementer som temperatur, konsistens og fyldningsniveau.

Kvalitetskontrol

Kvalitetskontrol er tætforbundet med opskriftstyring, som vi alle ved er afgørende i forhold til kundetilfredshed og dit brands generelle omdømme. Alle de forskellige fødevaresektorer bør overveje branchespecifik funktionalitet, der hjælper med at strømline kvalitetssikringsprocessen, som samtidig sikrer, at alle produkter, der ruller gennem jeres produktlinjer, skaber den nødvendige kundetilfredshed.

Ved at være i stand til at indstille dine egne kvalitetssikkerhedsstandarder, kan en stærk ERP-løsning hjælpe jer med at overvåge og fange afvigelser fra de interne standarder. Det sikrer, at defekte varer ikke får lod at glide igennem nåleøjet på produktionsbåndene og videre ud til slutforbrugeren. Det er også muligt at oprette et hvilket som helst antal af inspektionsstatusser, der hjælper med at holde dit personale informeret om, hvad der allerede er blevet bekræftet, og hvad der stadig skal kontrolleres – dette vil holde en ensartet produktkvalitet og derved tilfredse kunder.

Sporbarhed og tilbagekaldelse

Fuldstændig sporbarhed frem og tilbage langs din forsyningskæde et ”must” i nutidens fødevarelandskab. Det er ikke kun vigtigt for forbrugernes tillid til gennemsigtigheden af dine produkter, men det er også afgørende for fødevaresikkerheden.

Det er klart, at ingen virksomheder ønsker at stå i en nødsituation, hvor de skal tilbagekalde en masse defekte varer. Med den rigtige fødevarespecifikke ERP-løsning ved hånden, er det, der ellers kunne ende i en katastrofe, meget mere overskueligt og lige til.

Som fødevarevirksomhed har du brug for en løsning, der indfanger alle de vitale data, som er forbundet med dine ingredienspartier. Så bliver du i stand til at identificere:

  • Hvor dine problematiske materialer kommer fra
  • Hvilke produkter de er blevet anvendt i
  • Hvilke andre linjer, som de har været i kontakt med
  • Hvor de berørte produkter er på vej hen

Specialbyggede ERP-løsninger med fødevarespecifikation, som vi i Notora tilbyder, gør det også nemmere at udfylde de nødvendige tilbagetrækningspapirer og udøve den efterfølgende kommunikation. Dette gør det fordi, at arbejdsgange kan etableres på forhånd og andre faste trin automatisk kan planlægges. Systemet kan også automatisk planlægge dine egne audits, og sikre, at de udføres rutinemæssigt og korrekt, hvilket forenkler og fungerer forebyggende.

Allergenhåndtering

Med hensyn til sporbarhed skal man huske på, at hele processen omkring området skal tages ekstra seriøst, hvis din virksomhed bruger ingredienser med hyppig risiko for allergiske reaktioner. Så længe nogen af disse fødevarer er på dit lager, skal de holdes adskilt fra andre ingredienser og de overflader, som de kommer i kontakt med, skal spores.

Fødevarespecifikke ERP-systemer besidder funktionaliteter, der er dedikeret til disse kritiske overvejelser, og hjælper samtidig med at sikre, at du beskytter følsomme forbrugere og undgår en efterfølgende shitstorm, der skader dit brand. I betragtning af, at ikke-deklarerede allergener konsekvent er den førende årsag til produkttilbagetrækninger, kan forsvarlig allergenhåndtering også hjælpe med at spare din virksomhed penge. Dette reducerer derfor chancerne for, at du bliver nødt til at trække produkter ned fra hylderne, hvilket kan vise sig som en ærgerlig ekstra omkostning.

Regulativ overholdelse

Da fødevaresikkerhed er af så vigtigt et punkt på industriens dagsorden, bliver regler og standarder inden for fødevarebranchen konstant strammere og stringente. EU har for nyligt etableret en ny definition af ”fødevaresikkerhedskulturen”, som alle fødevarevirksomheder inden for Europa er påkrævet at følge.

Derfor er det naturligvis afgørende, at din fødevarevirksomhed er klar over, hvilke regler der gælder for de sektorer, hvori din virksomhed opererer, samt hvordan du bedst sikrer, at du overholder og følger de fremsatte procedurer. Fødevarespecifikke ERP-løsninger gør denne problematik meget nemmere, da de bedste løsninger har indbyggede foranstaltninger, der sikrer overholdelse og automatisering af dine kontroller og øvrige revisioner.

Uanset om din virksomheds målsætning går på at overholde HACCP-, SQF-, BRCGS-, ISO-, FSSC- eller cGMP-standarder eller blot opfylde kravene fra regeringen eller andre regulerende instanser, som din virksomhed rapporterer til, bør en branchespecifik ERP-løsning have værktøjerne til effektivt at administrere og opfylde alle overholdelseskrav. Sådan en opsætning må om ikke andet give ro i krop og sind, hvor besværlige løsninger, tidskrævende manuelle processer og dyre tilpasninger ikke er noget, som du skal forholde dig til.

Fangstvægtstyring

Fangstvægtstyring er primært et problem inden for kød-, fjerkræ- og skaldyrsindustrien. Den variable vægt at produkterne kan være svære at spore, hvis ikke du har den rigtige teknologi ved hånden. Fødevarespecifikke ERP-systemer er heldigvis udstyret med de funktioner, der er nødvendige for effektivt at overvåge og redegøre for denne faktor.

Ved at anvende datarige etiketter og tilsluttede enheder som stregkode- og QR-scannere kan den granulære information om mange forskellige produktvægte indsamles og vedligeholdes i en samlet database. Dataene forbliver forbundet til produktet, efterhånden som det bevæger sig ned igennem forsyningskæden, hvor der effektivt bliver taget løbende højde for tilbud og avancer.

Denne funktion viser især, hvor stor en forskel det gør at have et målrettet og branchespecifikt ERP-system. Med et generisk tilbud ville din virksomheds muligheder blive begrænsede, hvor manuel registrering måske endda vil blive en nødvendighed. Med en gennemtænkt og konstrueret løsning, der er specifik inden for din sektor, afværger du hovedpinen før den opstår, hvilket giver din virksomhed mulighed for at forsætte progressionen og fremdriften.

Vælg den overlegne løsning

Når det kommer til at indsnævre feltet i forhold til ERP-udbydere, skal du huske på de netop nævnte funktioner og samtidig notere de vigtigste forskelle mellem de forskellige løsningstilbud og leverandører. Forskellene kan være store, og antager man, at du kun ønsker at bruge tid og penge på en enkelt implementering, er det vigtigt at træffe det helt rette valg.

Iden kunne det være et råd, at du sørger for at identificere dine nøgleprocesser – dem, der er mest centrale for din virksomheds succes – og sammenlign, hvor velegnet dine respektive ERP-kandidater er i forhold til at kunne støtte op om disse nøgleprocesser gennem teknologi. Når du vurderer de forskellige ERP-løsninger inden for fødevarebranchen, skal du også sikre dig, at det system, som du vælger, kan skalere med din virksomhed, da din kommende implementering bør ses som en langsigtet investering.

Yderligere funktioner, såsom Business Intelligence (BI), stærke dataanalyseværktøjer, cloud-hosting muligheder og integration med software til produktlivscyklusstyring (PLM) bør også overvejes, når du skal tage det endelige ERP-valg. Prøv også at fornemme, hvorvidt der kan være et forretningsmæssigt kulturelt spænd mellem din ERP-leverandør og din egen virksomhed. Samarbejdet med din leverandør vil højest sandsynligt fungerer bedre på den lange bane, hvis jeres respektive værdisæt harmonerer i nogenlunde samme tråd.

Hvis du og din fødevarevirksomhed er interesseret i at høre mere om Notoras specialiserede fødevarespecifikke ERP-løsninger, og hvordan systemet kan hjælpe med at opfylde din virksomheds behov og forbedre de mest kritiske processer, så kontakt os i dag!

Nutidens fødevarevirksomheder er nødt til at være i besiddelse af de rette teknologiske værktøjer for at bevæge sig med den hastighed, som markedet dikterer. De senere år er ERP-systemer blevet til nøglen, der kan låse op for den smidighed og handlingsorienteret indsigt, som du har brug for på et konkurrencedygtigt marked.

Det forekommer selvfølgelig ikke så enkelt, at man bare kan gribe ud efter en hvilken som helst ERP-opsætning og forvente, at resultaterne begynder at rulle ind. Som ambitiøs fødevarevirksomhed bør man nok sigte efter at jage et vaskeægte fødevaremålrettet ERP-system: ét, der tilbyder funktionaliteter, som passer til dine meget specifikke processer og udfordringer. Herved kan du også undgå dyre tilpasninger og besværlige løsninger, der kan forsinke din virksomheds investeringsafkast (ROI).

I det følgende vil vi forsøge at gennemgå og undersøge nogle af de vigtigste egenskaber ved en fødevarespecifik ERP-løsning til både mad- og drikkevarevirksomheder.

Lagerstyring i realtid

Det kan virke som en indlysende logik, men at have overblik over, hvilke produkter og materialer I har på lager, hvor man vel og mærke kan stole på, at de viste tal er i realtid – inden for fødevarebranchen er det en stor fordel! Kommer det til stykket, ville det være et sandt mareridt at løbe tør for en ingrediens, materiale eller færdigprodukt på det forkerte tidspunkt, da det ville lægge en reel dæmper på jeres evne til at opnå og indfri planopfyldelse samt at leve op til diverse leveringsforpligtelser.

Fødevarespecifikke ERP-systemer udnytter styrken af integration og automatisering for at sikre, at dine lagerbeholdninger meget præcis fremvises i jeres systemer. Systemerne gør det også meget nemmere at finde de ting, som du leder efter, da systemerne fanger meget mere information end blot antal eller mængder: I vil få overblik over, hvor et specifikt parti befinder sig, hvornår det blev modtaget, hvornår det udløber og meget mere – alt sammen tilgængeligt i Notoras fødevarespecifikke ERP-løsninger.

En anden nyttig funktion ved lagerstyringssoftware er automatisk genbestilling af ingredienser, når lagerbeholdningen rammer den minimumstærskel, som du har indstillet. På den måde vil din virksomhed aldrig stå uden de nødvendige materialer til at køre dine linjer, så I altid vil være i stand til at kunne opfylde de efterspurgte ordrer.

Holdbarhed og udløbsstyring

Holdbarhed og udløbsstyring går hånd i hånd med lagerstyring, da det er dine procedurer i henhold til at plukke mængder af lager til brug i produktionen, der er mest afgørende i denne forbindelse. Dit ERP-system skal hjælpe dig med at implementere en first-expiry, first-out (FEFO-metoden), da netop denne model kan reducere spild og ellers hjælpe dig med at få mest muligt ud af de ting, som I køber.

I ved udmærket, at fordærvede ingredienser udgør en seriøs sikkerhedsrisiko, hvorfor dit system bør anvende alarmer, når visse partier er ved at synge på sidste vers. Herfra kan partierne enten bruges inden udløb eller simpelthen helt fjernes fra lageret, så de ikke når at ende på færdigvarehylderne. Det burde føre til bedre kundeoplevelser, da produktkvaliteten altid vil være i top.

Opskrift- og recepthåndtering

Velfungerende opskrifter til dine produkter kan være afgørende for din virksomheds succes. Derfor har du brug for nuancerede opskriftsstyringsværktøjer for at sikre, at præcisionen af ingrediensniveauer, timing, blandingsprocedurer og øvrige processer fungerer optimalt. I visse sektorer inden for fødevarebranchen kan recepter blive ret komplekse, men en god fødevarespecifik ERP-løsning vil altid være i stand til at håndtere de forskellige nuancer og detaljer i selv de mest problematiske udfordringer.

Automatisk enhedskonvertering er en stor tidsbesparing, når det kommer til justering og sporing af mængder, hvilket gør det til en ”must have”-funktion i enhver fødevarevirksomhed med respekt for sig selv. Som fødevarevirksomhed på jagt efter et branchespecifikt ERP-system bør man også kigge efter en løsning, der kan integrere med virksomhedens øvrige sensorer, da man skal holde et skarpt øje med elementer som temperatur, konsistens og fyldningsniveau.

Kvalitetskontrol

Kvalitetskontrol er tætforbundet med opskriftstyring, som vi alle ved er afgørende i forhold til kundetilfredshed og dit brands generelle omdømme. Alle de forskellige fødevaresektorer bør overveje branchespecifik funktionalitet, der hjælper med at strømline kvalitetssikringsprocessen, som samtidig sikrer, at alle produkter, der ruller gennem jeres produktlinjer, skaber den nødvendige kundetilfredshed.

Ved at være i stand til at indstille dine egne kvalitetssikkerhedsstandarder, kan en stærk ERP-løsning hjælpe jer med at overvåge og fange afvigelser fra de interne standarder. Det sikrer, at defekte varer ikke får lod at glide igennem nåleøjet på produktionsbåndene og videre ud til slutforbrugeren. Det er også muligt at oprette et hvilket som helst antal af inspektionsstatusser, der hjælper med at holde dit personale informeret om, hvad der allerede er blevet bekræftet, og hvad der stadig skal kontrolleres – dette vil holde en ensartet produktkvalitet og derved tilfredse kunder.

Sporbarhed og tilbagekaldelse

Fuldstændig sporbarhed frem og tilbage langs din forsyningskæde et ”must” i nutidens fødevarelandskab. Det er ikke kun vigtigt for forbrugernes tillid til gennemsigtigheden af dine produkter, men det er også afgørende for fødevaresikkerheden.

Det er klart, at ingen virksomheder ønsker at stå i en nødsituation, hvor de skal tilbagekalde en masse defekte varer. Med den rigtige fødevarespecifikke ERP-løsning ved hånden, er det, der ellers kunne ende i en katastrofe, meget mere overskueligt og lige til.

Som fødevarevirksomhed har du brug for en løsning, der indfanger alle de vitale data, som er forbundet med dine ingredienspartier. Så bliver du i stand til at identificere:

  • Hvor dine problematiske materialer kommer fra
  • Hvilke produkter de er blevet anvendt i
  • Hvilke andre linjer, som de har været i kontakt med
  • Hvor de berørte produkter er på vej hen

Specialbyggede ERP-løsninger med fødevarespecifikation, som vi i Notora tilbyder, gør det også nemmere at udfylde de nødvendige tilbagetrækningspapirer og udøve den efterfølgende kommunikation. Dette gør det fordi, at arbejdsgange kan etableres på forhånd og andre faste trin automatisk kan planlægges. Systemet kan også automatisk planlægge dine egne audits, og sikre, at de udføres rutinemæssigt og korrekt, hvilket forenkler og fungerer forebyggende.

Allergenhåndtering

Med hensyn til sporbarhed skal man huske på, at hele processen omkring området skal tages ekstra seriøst, hvis din virksomhed bruger ingredienser med hyppig risiko for allergiske reaktioner. Så længe nogen af disse fødevarer er på dit lager, skal de holdes adskilt fra andre ingredienser og de overflader, som de kommer i kontakt med, skal spores.

Fødevarespecifikke ERP-systemer besidder funktionaliteter, der er dedikeret til disse kritiske overvejelser, og hjælper samtidig med at sikre, at du beskytter følsomme forbrugere og undgår en efterfølgende shitstorm, der skader dit brand. I betragtning af, at ikke-deklarerede allergener konsekvent er den førende årsag til produkttilbagetrækninger, kan forsvarlig allergenhåndtering også hjælpe med at spare din virksomhed penge. Dette reducerer derfor chancerne for, at du bliver nødt til at trække produkter ned fra hylderne, hvilket kan vise sig som en ærgerlig ekstra omkostning.

Regulativ overholdelse

Da fødevaresikkerhed er af så vigtigt et punkt på industriens dagsorden, bliver regler og standarder inden for fødevarebranchen konstant strammere og stringente. EU har for nyligt etableret en ny definition af ”fødevaresikkerhedskulturen”, som alle fødevarevirksomheder inden for Europa er påkrævet at følge.

Derfor er det naturligvis afgørende, at din fødevarevirksomhed er klar over, hvilke regler der gælder for de sektorer, hvori din virksomhed opererer, samt hvordan du bedst sikrer, at du overholder og følger de fremsatte procedurer. Fødevarespecifikke ERP-løsninger gør denne problematik meget nemmere, da de bedste løsninger har indbyggede foranstaltninger, der sikrer overholdelse og automatisering af dine kontroller og øvrige revisioner.

Uanset om din virksomheds målsætning går på at overholde HACCP-, SQF-, BRCGS-, ISO-, FSSC- eller cGMP-standarder eller blot opfylde kravene fra regeringen eller andre regulerende instanser, som din virksomhed rapporterer til, bør en branchespecifik ERP-løsning have værktøjerne til effektivt at administrere og opfylde alle overholdelseskrav. Sådan en opsætning må om ikke andet give ro i krop og sind, hvor besværlige løsninger, tidskrævende manuelle processer og dyre tilpasninger ikke er noget, som du skal forholde dig til.

Fangstvægtstyring

Fangstvægtstyring er primært et problem inden for kød-, fjerkræ- og skaldyrsindustrien. Den variable vægt at produkterne kan være svære at spore, hvis ikke du har den rigtige teknologi ved hånden. Fødevarespecifikke ERP-systemer er heldigvis udstyret med de funktioner, der er nødvendige for effektivt at overvåge og redegøre for denne faktor.

Ved at anvende datarige etiketter og tilsluttede enheder som stregkode- og QR-scannere kan den granulære information om mange forskellige produktvægte indsamles og vedligeholdes i en samlet database. Dataene forbliver forbundet til produktet, efterhånden som det bevæger sig ned igennem forsyningskæden, hvor der effektivt bliver taget løbende højde for tilbud og avancer.

Denne funktion viser især, hvor stor en forskel det gør at have et målrettet og branchespecifikt ERP-system. Med et generisk tilbud ville din virksomheds muligheder blive begrænsede, hvor manuel registrering måske endda vil blive en nødvendighed. Med en gennemtænkt og konstrueret løsning, der er specifik inden for din sektor, afværger du hovedpinen før den opstår, hvilket giver din virksomhed mulighed for at forsætte progressionen og fremdriften.

Vælg den overlegne løsning

Når det kommer til at indsnævre feltet i forhold til ERP-udbydere, skal du huske på de netop nævnte funktioner og samtidig notere de vigtigste forskelle mellem de forskellige løsningstilbud og leverandører. Forskellene kan være store, og antager man, at du kun ønsker at bruge tid og penge på en enkelt implementering, er det vigtigt at træffe det helt rette valg.

Iden kunne det være et råd, at du sørger for at identificere dine nøgleprocesser – dem, der er mest centrale for din virksomheds succes – og sammenlign, hvor velegnet dine respektive ERP-kandidater er i forhold til at kunne støtte op om disse nøgleprocesser gennem teknologi. Når du vurderer de forskellige ERP-løsninger inden for fødevarebranchen, skal du også sikre dig, at det system, som du vælger, kan skalere med din virksomhed, da din kommende implementering bør ses som en langsigtet investering.

Yderligere funktioner, såsom Business Intelligence (BI), stærke dataanalyseværktøjer, cloud-hosting muligheder og integration med software til produktlivscyklusstyring (PLM) bør også overvejes, når du skal tage det endelige ERP-valg. Prøv også at fornemme, hvorvidt der kan være et forretningsmæssigt kulturelt spænd mellem din ERP-leverandør og din egen virksomhed. Samarbejdet med din leverandør vil højest sandsynligt fungerer bedre på den lange bane, hvis jeres respektive værdisæt harmonerer i nogenlunde samme tråd.

Hvis du og din fødevarevirksomhed er interesseret i at høre mere om Notoras specialiserede fødevarespecifikke ERP-løsninger, og hvordan systemet kan hjælpe med at opfylde din virksomheds behov og forbedre de mest kritiske processer, så kontakt os i dag!