Hvordan kan data give din virksomhed værdi i et udfordrende fødevaremarked?

Omkostningerne ved at drive forretning på fødevaremarkedet er stødt stigende, og umiddelbart ligner det ikke, at de er ved at aftage. Derfor er fagfolk inden for fødevarebranchen stålsatte efter at finde nye måder og metoder, hvorpå det bliver muligt at tildele virksomhedernes produkter og processer mere værdi.

Jeres stigende omkostningsbyrde kunne løses ved at lægge et forøget pres på forbrugeren gennem prisstigninger, men i en verden, hvor priserne skyder i vejret på rigtig mange områder, ville denne fremgang nok ikke være favorabel og rentabel.

I stedet kan man som virksomhed vælge at kigge indad, hvor fokus bør lægges på de processer, der sker inden for virksomhedens egne fire vægge. De tal og fakta, der ligger gemt i din organisations systemer, kan være enormt nyttige i forhold til at producere handlingsorienteret indsigt og fremmane optimeringer, der fører til en stærkere bundlinje.

Markedsledere inden for fødevarefeltet har allerede indset og registreret dette fænomen, hvor ”big data & analytics” i manges øjne anses for at være den mest indflydelsesrige teknologi til fremtiden.

Men hvordan kan alt dette helt præcist hjælpe dig og din fødevarevirksomhed med at opnå bedre resultater og øge den samlede rentabilitet i virksomheden?

Der er flere svar på dette spørgsmål, og svarene spænder over flere forskellige procesområder. Lad os hoppe videre til at diskutere hvert enkelt område mere detaljeret for at belyse de mange fordele ved at benytte dataanalyse i fødevareindustrien.

Øget effektivitet

Jo mere effektive dine processer er, jo mere kan dine ansatte og dit udstyr formentlig også få udrettet på daglig basis. Hvad der dog ikke er så simpelt er at finde ud af, hvordan du får dine procedurer til at køre på en mere strømlinet måde – men det er her, at data kommer ind i billedet.

Ved at undersøge præstationsmålingerne for hver af dine produktionslinjer, vil du være i stand til at identificere de af dem, der fungerer godt, men også dem, der kan kræve en indgriben i forhold til at optimere for bedre resultater.

Kigger man på den mest optimale måde at skaffe sin data på, når det kommer til at udføre disse trin, er en fødevarespecifik ERP-løsning et godt samlingspunkt for hele organisationens data på tværs af afdelinger. Avancerede systemer som eksempelvis ”Food & Beverage” opfundet af vores samarbejdspartner fra Aptean, automatiserer endda hele informationsfangstprocessen ved at integrere med det øvrige udstyr i din virksomhed, der importerer aflæsninger i realtid.

Hvis din organisation har brug for endnu flere værktøjer i forhold til datasynlighed og shop floor intelligens, kan I overveje at parre jeres ERP-system med øvrige platforme såsom ”udstyrseffektivitet” (OEE) eller ”business intelligence” (BI).

Reduktion af spild

Spild vil altid være en kerneudfordring for virksomheder inden for fødevareindustrien: det vil altid være symptomatisk for et marked, der handler med letfordærvelige varer. Det bør dog ikke være en selvfølge, at jeres nuværende mængde spild er en uundgåelig selvfølge, og her kan data give jer indsigt i, hvordan I kan blive stærkere til at minimere.

Ved at nedbryde dine data i mindre dele kan I muligvis opdage, at en eller flere af jeres fremstillingsprocesser resulterer i et stort antal af defekte varer, hvorefter det er lettere at undersøge og afhjælpe det pågældende problem. Friskhedsprocedurer er også et andet essentielt område at mestre inden for fødevareproduktion, da fordærv af fødevare ofte kan være en stor kilde til spild.

En specialbygget ERP-platform kan have en væsentlig indflydelse på at reducere madspild, da systemet kan vedligeholde og spore produkternes udløbsdatoer i en digital database, der samtidig hjælper med at guide jeres ”first expiry, first out” (FEFO) plukkemetode.

Kvalitetssikring

Inkonsistent produktkvalitet kan trække dit brands omdømme og kundeloyalitet ned, hvilket med stor sandsynlighed vil ende ud som en hæmsko i forhold til at din virksomhed kan indfri diverse økonomiske målsætninger. Selvom det ikke er alle dine data, der vil være kvantitative – aspekter som farve og form må betegnes som kvalitative – kan I absolut stadig bruge informationen til at udvikle bedre resultater fremadrettet.

Mange forskellige faktorer har indflydelse på kvaliteten, og hver faktor skal ses som et værdifuldt datapunkt til at afgøre, om en individuel varer lever op til virksomhedens standarder og forbrugernes forventninger. Og når et vedvarende problem dukker op – for eksempel bliver mange brød brændt på i et bageri – ved I, at det er tid til indgriben for at rette op på det underliggende problem.

En fødevarespecifik ERP-løsning er udstyret med værktøjer, der kan måle kvalitet på en objektiv måde. Systemet sikrer samtidig, at alle jeres kritiske kontroller bliver gennemført korrekt. Her er Notoras fødevareløsninger en gamechanger, da I løbende ville kunne følge jeres resultater efterhånden som de opstår, ligesom I også vil være i stand til at gribe ind for at sikre, at alt, som ruller ud fra jeres produktlinjer, er af tilfredsstillende kvalitet.

Optimering af produktportfølje

Uanset hvor godt I har skræddersyet jeres sortiment, er nogle produkter bare bedre til at yde end andre. Derudover vil de forskellige priser på de forskellige råvarer, der indgår i de forskellige produkter, påvirke den margin, hvormed du kan sælge dine færdige varer. Da disse omkostninger svinger, vil visse produkter med højest sandsynlighed også vise sig at være mere eller mindre rentable.

Hvis I dykker ned i virksomhedens økonomiske gevinster, vil I hurtigt kunne afgøre, hvilke varer der er jeres ”bestsellers” og hvilke der er underpræsterende. Sådan et overblik ville være gavnligt, så I får mulighed for at flytte jeres produktionsmål i overensstemmelse med ønsket om at maksimere jeres indtjeningspotentiale. Markedets efterspørgsel er selvfølgelig også af afgørende betydning: uden en efterspørgende forbruger vil selv det mest eksklusive og lukrative produkt forblive på butikshylderne.

Et fødevarespecifikt ERP-system vil blive designet ud fra ovenstående viden, hvor der tilbydes stærke analyser, der vil give dig indblik i, hvor godt dine forskellige linjer klarer sig. Over tid vil I også blive i stand til at overvåge markedets efterspørgsel og observere sæsonbestemte tendenser – herigennem kan i få et ekstraordinært indblik i, hvilke af jeres produkter I bør satse på nu og her.

Bliv en datadrevet organisation med Notoras fødevarespecifikke ERP-løsning

De ovenstående punkter dækker blot en håndfuld af måderne, hvorpå ”big data” kan bruges til at få mere værdi ud af de ting, som I allerede har – herunder ingredienser, produkter, udstyr og personale. Det er styrken ved at handle på baggrund af information og data i modsætning til løse fornemmelser – kolde, hårde data vil altid danne grundlag for sikre beslutninger på den lange bane, og denne form for virksomhedsetos kan ofte betale sig.

Hos Notora arbejder vi dagligt for at skabe digitale transformationer, der i dagens flygtige fødevaremarked kan vise sig nødvendig, hvis din virksomhed ønsker at stå stærkest muligt til fremtiden. Specialdesignet ERP-løsninger til fødevarevirksomheder er én af de bedste måder, hvorpå du kan sikre din organisations fremtid og vedvarende holde resultaterne i en opadgående retning. For mange virksomheders vedkommende øger det deres evne til at spore vigtige fakta og tal, hvorefter de kan drage nytte af informationen og agere ud fra handlingsorienteret indsigt.

Vores team bringer mange års erfaring og viden fra fødevarebranchen ind i samarbejdet, hvor det hele understøttes af stor teknisk knowhow, dedikeret it-support og branchespecifik teknologi bygget på en underliggende Microsoft Dynamics 365 Business Central-ramme.

Kontakt os i dag for at tage de første skridt mod en bedre digital fremtid!

Omkostningerne ved at drive forretning på fødevaremarkedet er stødt stigende, og umiddelbart ligner det ikke, at de er ved at aftage. Derfor er fagfolk inden for fødevarebranchen stålsatte efter at finde nye måder og metoder, hvorpå det bliver muligt at tildele virksomhedernes produkter og processer mere værdi.

Jeres stigende omkostningsbyrde kunne løses ved at lægge et forøget pres på forbrugeren gennem prisstigninger, men i en verden, hvor priserne skyder i vejret på rigtig mange områder, ville denne fremgang nok ikke være favorabel og rentabel.

I stedet kan man som virksomhed vælge at kigge indad, hvor fokus bør lægges på de processer, der sker inden for virksomhedens egne fire vægge. De tal og fakta, der ligger gemt i din organisations systemer, kan være enormt nyttige i forhold til at producere handlingsorienteret indsigt og fremmane optimeringer, der fører til en stærkere bundlinje.

Markedsledere inden for fødevarefeltet har allerede indset og registreret dette fænomen, hvor ”big data & analytics” i manges øjne anses for at være den mest indflydelsesrige teknologi til fremtiden.

Men hvordan kan alt dette helt præcist hjælpe dig og din fødevarevirksomhed med at opnå bedre resultater og øge den samlede rentabilitet i virksomheden?

Der er flere svar på dette spørgsmål, og svarene spænder over flere forskellige procesområder. Lad os hoppe videre til at diskutere hvert enkelt område mere detaljeret for at belyse de mange fordele ved at benytte dataanalyse i fødevareindustrien.

Øget effektivitet

Jo mere effektive dine processer er, jo mere kan dine ansatte og dit udstyr formentlig også få udrettet på daglig basis. Hvad der dog ikke er så simpelt er at finde ud af, hvordan du får dine procedurer til at køre på en mere strømlinet måde – men det er her, at data kommer ind i billedet.

Ved at undersøge præstationsmålingerne for hver af dine produktionslinjer, vil du være i stand til at identificere de af dem, der fungerer godt, men også dem, der kan kræve en indgriben i forhold til at optimere for bedre resultater.

Kigger man på den mest optimale måde at skaffe sin data på, når det kommer til at udføre disse trin, er en fødevarespecifik ERP-løsning et godt samlingspunkt for hele organisationens data på tværs af afdelinger. Avancerede systemer som eksempelvis ”Food & Beverage” opfundet af vores samarbejdspartner fra Aptean, automatiserer endda hele informationsfangstprocessen ved at integrere med det øvrige udstyr i din virksomhed, der importerer aflæsninger i realtid.

Hvis din organisation har brug for endnu flere værktøjer i forhold til datasynlighed og shop floor intelligens, kan I overveje at parre jeres ERP-system med øvrige platforme såsom ”udstyrseffektivitet” (OEE) eller ”business intelligence” (BI).

Reduktion af spild

Spild vil altid være en kerneudfordring for virksomheder inden for fødevareindustrien: det vil altid være symptomatisk for et marked, der handler med letfordærvelige varer. Det bør dog ikke være en selvfølge, at jeres nuværende mængde spild er en uundgåelig selvfølge, og her kan data give jer indsigt i, hvordan I kan blive stærkere til at minimere.

Ved at nedbryde dine data i mindre dele kan I muligvis opdage, at en eller flere af jeres fremstillingsprocesser resulterer i et stort antal af defekte varer, hvorefter det er lettere at undersøge og afhjælpe det pågældende problem. Friskhedsprocedurer er også et andet essentielt område at mestre inden for fødevareproduktion, da fordærv af fødevare ofte kan være en stor kilde til spild.

En specialbygget ERP-platform kan have en væsentlig indflydelse på at reducere madspild, da systemet kan vedligeholde og spore produkternes udløbsdatoer i en digital database, der samtidig hjælper med at guide jeres ”first expiry, first out” (FEFO) plukkemetode.

Kvalitetssikring

Inkonsistent produktkvalitet kan trække dit brands omdømme og kundeloyalitet ned, hvilket med stor sandsynlighed vil ende ud som en hæmsko i forhold til at din virksomhed kan indfri diverse økonomiske målsætninger. Selvom det ikke er alle dine data, der vil være kvantitative – aspekter som farve og form må betegnes som kvalitative – kan I absolut stadig bruge informationen til at udvikle bedre resultater fremadrettet.

Mange forskellige faktorer har indflydelse på kvaliteten, og hver faktor skal ses som et værdifuldt datapunkt til at afgøre, om en individuel varer lever op til virksomhedens standarder og forbrugernes forventninger. Og når et vedvarende problem dukker op – for eksempel bliver mange brød brændt på i et bageri – ved I, at det er tid til indgriben for at rette op på det underliggende problem.

En fødevarespecifik ERP-løsning er udstyret med værktøjer, der kan måle kvalitet på en objektiv måde. Systemet sikrer samtidig, at alle jeres kritiske kontroller bliver gennemført korrekt. Her er Notoras fødevareløsninger en gamechanger, da I løbende ville kunne følge jeres resultater efterhånden som de opstår, ligesom I også vil være i stand til at gribe ind for at sikre, at alt, som ruller ud fra jeres produktlinjer, er af tilfredsstillende kvalitet.

Optimering af produktportfølje

Uanset hvor godt I har skræddersyet jeres sortiment, er nogle produkter bare bedre til at yde end andre. Derudover vil de forskellige priser på de forskellige råvarer, der indgår i de forskellige produkter, påvirke den margin, hvormed du kan sælge dine færdige varer. Da disse omkostninger svinger, vil visse produkter med højest sandsynlighed også vise sig at være mere eller mindre rentable.

Hvis I dykker ned i virksomhedens økonomiske gevinster, vil I hurtigt kunne afgøre, hvilke varer der er jeres ”bestsellers” og hvilke der er underpræsterende. Sådan et overblik ville være gavnligt, så I får mulighed for at flytte jeres produktionsmål i overensstemmelse med ønsket om at maksimere jeres indtjeningspotentiale. Markedets efterspørgsel er selvfølgelig også af afgørende betydning: uden en efterspørgende forbruger vil selv det mest eksklusive og lukrative produkt forblive på butikshylderne.

Et fødevarespecifikt ERP-system vil blive designet ud fra ovenstående viden, hvor der tilbydes stærke analyser, der vil give dig indblik i, hvor godt dine forskellige linjer klarer sig. Over tid vil I også blive i stand til at overvåge markedets efterspørgsel og observere sæsonbestemte tendenser – herigennem kan i få et ekstraordinært indblik i, hvilke af jeres produkter I bør satse på nu og her.

Bliv en datadrevet organisation med Notoras fødevarespecifikke ERP-løsning

De ovenstående punkter dækker blot en håndfuld af måderne, hvorpå ”big data” kan bruges til at få mere værdi ud af de ting, som I allerede har – herunder ingredienser, produkter, udstyr og personale. Det er styrken ved at handle på baggrund af information og data i modsætning til løse fornemmelser – kolde, hårde data vil altid danne grundlag for sikre beslutninger på den lange bane, og denne form for virksomhedsetos kan ofte betale sig.

Hos Notora arbejder vi dagligt for at skabe digitale transformationer, der i dagens flygtige fødevaremarked kan vise sig nødvendig, hvis din virksomhed ønsker at stå stærkest muligt til fremtiden. Specialdesignet ERP-løsninger til fødevarevirksomheder er én af de bedste måder, hvorpå du kan sikre din organisations fremtid og vedvarende holde resultaterne i en opadgående retning. For mange virksomheders vedkommende øger det deres evne til at spore vigtige fakta og tal, hvorefter de kan drage nytte af informationen og agere ud fra handlingsorienteret indsigt.

Vores team bringer mange års erfaring og viden fra fødevarebranchen ind i samarbejdet, hvor det hele understøttes af stor teknisk knowhow, dedikeret it-support og branchespecifik teknologi bygget på en underliggende Microsoft Dynamics 365 Business Central-ramme.

Kontakt os i dag for at tage de første skridt mod en bedre digital fremtid!