Batch-/Lot-management: hvad indebærer det, hvorfor er det vigtigt og hvordan kan ERP være løsningen til en optimal håndtering?

Fødevareindustrien og dens dynamikker er i hastig fremdrift: både når det kommer til det generelle brancheniveau, men også rundt omkring i de enkelte fødevarevirksomheder, hvis man kigger på den daglige drift. Når du er fokuseret på at få det maksimale ud af de ansatte arbejdstimer og samtidig få mest muligt ud af dine materialer og maskiner, kan det måske nogle gange godt virke som om, at den evindelige strøm af ingredienser og produkter tilhørende jeres faciliteter, forekommer som én lang, endeløs produktionsstrøm.

Selvfølgelig er der ingen produktionsproces, der fortsætter i det uendelige uden en start og en slutning. Det er også grunden til, at de fleste virksomheder opdeler deres færdige varer efter en batch og samler alle dem, der er fremstillet i en enkelt serie, ved at bruge de samme ingredienser, processer og udstyr inden for en fastsat tidsramme.

Din virksomheder anvender måske ordet ”Lot” eller et andet lignende udtryk for denne proces, men rent praktisk tjener begreberne det samme formål: at afgrænse, hvad der blev produceret hvornår og under hvilke specifikke omstændigheder. Forventningen vil naturligvis være, at der er få og marginale forskelle mellem dine batches og endnu færre forskelle mellem varer i en individuel batch. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, hvis ikke du har greb om håndteringen af din batchstyring.

I dette blogindlæg vil vi forsøge at definere udtrykket: illustrere, hvorfor stærk batchhåndtering betyder noget for din organisations succes, ligesom vi vil gå i dybden med, hvordan et fødevarespecifikt ERP-system, skræddersyet til jeres unikke forretning, kan optimere tilgangen til hele batchprocessen.

Hvad er Batch-/Lot-Management?

Batch Management sigter mod at skabe sammenhæng fra produkt til produkt og fra kørsel til kørsel, samt at udnytte dine forsyninger bedst muligt, minimere spild og strømline fremstillingsprocesser. Hele dynamikken omkring batch-konceptet er tæt knyttet til både kvalitetssikring og driftseffektivitet.

Nogle af de inkluderede nøglekomponenter i en god batchstyringsstrategi omfatter standardiserede, rutinemæssige kvalitetstjek; præcise opskrift- og formelprocedurer; og en automatisering af de enkelte trin, der gør processen lettere og mere præcis gennem teknologi. Alle disse praksisser udføres med målet om at opnå mere pålidelige resultater og at eliminere fejlmarginer.

Når dette så er sagt, vurderer vi det ikke til at være en ideel idé at lade din batchstyring foregå manuelt, hvor udvalgte medarbejdere får ansvaret. Der findes avancerede løsninger, der kan aflaste dine medarbejdere for kedelige, men nødvendige, opgaver samtidig med, at opgaven udføres med større nøjagtighed.

Hvordan og hvorledes, vil vi forsøge at dække mere detaljeret i det følgende afsnit.

Hvorfor er batchstyring vigtigt?

Forbrugerne i dag har aldrig været mere kræsne og at opfylde deres forventninger til specielt kvalitetsområdet kan være én af nøglerne til at sikre din virksomheds rentabilitet og vækst. Det er en naturlig bevægelse, at dine kunder vender tilbage for at købere flere af dine produkter, hvis de konsekvent er tilfreds med kvaliteten; omvendt skal de nok finde frem til konkurrenternes produkthylder, hvis ikke din kvalitet matcher deres standarder.

Batchstyring er blandt andet vigtigt i forhold til at få mest muligt ud af dine ingredienser. Kun med nøjagtige målinger og standardiserede procedurer kan du være sikker på, at de korrekte mængder, temperaturer og tider bruges til at fremstille dine varer. Uden den rigtige praksis og teknologi kan du spilde både materialer og endda risikere at skulle skrotte hele partier på grund af fejl i de enkelte partier.

Med en velfungerende og problemfri batchstyring kan du sikre din virksomheds brand, der kun associeres med høj produktkvalitet, og som anvender et optimalt brug af både materialer og udstyr. Det giver en vis fleksibilitet til din drift, der samtidig gør det nemmere at skalere op og ned, hvis efterspørgslen skulle variere.

Batchstyring: hvordan gør ERP-løsninger det nemmere?

Selvom din fødevarevirksomhed højest sandsynligt kun har øjne på en få række udvalgte produkter, er der stadigvæk en betydelig mængde af produkt- og praksisinformation, som den individuelle fabriksarbejder skal forholde sig til. En manuel fremgang, hvor aflæsning og indstilling af kontroller med blæk og papir er tilgangen, kan i høj grad anlede til fejl, der kan blive fatale for jeres virksomhed.

At få automatiserede din batchstyring gennem et pålideligt og fødevarespecifikt ERP-system kan i større grad eliminere den type manuelle fejl. Med sådan en type ERP-system, vil du kunne låse op for en række fordele med hensyn til jeres indsatser på batchstyringsområdet:

  • Præcise ingrediensmængder og mindre spild ERP-løsninger bygget til fødevarevirksomheder bør indeholde robuste opskrifts- og formelfunktioner, der samtidig kan integreres med dine øvrige faciliteter, såsom maskiner. Dette for at sikre, at de rigtige mængder af materialer dispenseres til dine batches, hvilket vil sikre en naturlig ensartethed og forebyggelse af overforbrug.
  • Nøjagtig blanding, temperatur og tidsindstillinger – for at opnå en god smag, tekstur og udseende på jeres produkter skal de nøjagtige specifikationer for diverse produktionsprocesser følges til punkt og prikke konstant. At håndtere denne proces med en pålidelig ERP-løsning målrettet fødevarevirksomheder, har du en skridsikker fremtidsløsning, der sikrer opnåelse at pålidelige resultater.
  • Mere effektiv omstilling – når det kommer til lanceringen af nye produkter, bør du trygt og blindt kunne stole på, at dit ERP-system vælger de nødvendige og passende parametre (herunder nødvendige ingredienser og maskiner til brug af fremstilling), der sikrer en hurtig, præcis og fejlfri implementering af dine nye varer.
  • Større individuel medarbejdereffektivitet – for år tilbage hyrede du dine ansatte grundet deres ekspertise inden for fødevarefeltet og de velkendte vanskelige opgaver, som kun uddannede fagmænd kan udføre. Hvis du lader dit fødevarespecifikke ERP-system om at løse mere enklere opgaver forankret i data, kan dine medarbejdere fokusere på de nøgleopgaver, som de er bedst til. Dette kan på sigt vise sig at være en maksimering af virksomhedens ressourceudnyttelse rent medarbejdermæssigt.
  • Sikring af pålidelig og fremragende produktkvalitet – flere gange er det blevet nævnt, hvordan batchstyring kan føre til mere pålidelige resultater inden for kvalitetssikring. Notoras fødevarespecifikke ERP-løsninger er unikt egnet til både at udføre alle nødvendige kvalitetstjeks og samtidig markere afvigelser i organisationens fælles databaser, så problemer hurtigt kan opspores, tilgås og løses.

Din fødevarevirksomhed kan komme til at drage fordel af disse funktioner inden for batchstyring – men højest sandsynligt kun, hvis det bliver med den rigtige ERP-platform til rådighed.

En dedikeret løsning med konkrete resultater

Behovet og betydningen for at finde en ERP-udbydere, der opererer specifikt inde for jeres branche med sine løsninger, er ikke til at overvurdere. Procesfremstillingen, som din fødevarevirksomhed beskæftiger sig med, er meget forskellig fra den fremstilling, som eksempelvis en forbrugsvare- eller industriel producent producerer.

Hos Notoras ekspertteam forstår vi, at fødevarevirksomheders behov er unikke fra sektor til sektor, og at hver specifikke virksomhed kræver sin specifikke løsning. Med fokus og tanke på fødevarevirksomheder som din, har vi sammensat et løsningsudbud af forskellige applikationer, der indeholder de nødvendige funktionaliteter, som tager hånd om hver af de udfordringer man ser i de forskellige sektorer inden for fødevarebranchen.

Din virksomhed har nok også brug for værktøjer, der tager hånd om sporbarhed, synlighed og overblik over alle led i forsyningskæden, lagerbeholdning og øvrige økonomiske analyser – disse områder er også sikret og dækket ind af vores forskellige løsninger. Dette uafhængigt af, om du vælger den traditionelle on-premises-installation eller den mere fleksible og nutidige cloudimplementering.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan vi igennem vores fødevarespecifikke ERP-løsning kan medvirke til at forbedre dine batchstyringsprocesser og andre øvrige fordele, så er du velkommen til at kontakte os i dag til en uforpligtende snak.

Fødevareindustrien og dens dynamikker er i hastig fremdrift: både når det kommer til det generelle brancheniveau, men også rundt omkring i de enkelte fødevarevirksomheder, hvis man kigger på den daglige drift. Når du er fokuseret på at få det maksimale ud af de ansatte arbejdstimer og samtidig få mest muligt ud af dine materialer og maskiner, kan det måske nogle gange godt virke som om, at den evindelige strøm af ingredienser og produkter tilhørende jeres faciliteter, forekommer som én lang, endeløs produktionsstrøm.

Selvfølgelig er der ingen produktionsproces, der fortsætter i det uendelige uden en start og en slutning. Det er også grunden til, at de fleste virksomheder opdeler deres færdige varer efter en batch og samler alle dem, der er fremstillet i en enkelt serie, ved at bruge de samme ingredienser, processer og udstyr inden for en fastsat tidsramme.

Din virksomheder anvender måske ordet ”Lot” eller et andet lignende udtryk for denne proces, men rent praktisk tjener begreberne det samme formål: at afgrænse, hvad der blev produceret hvornår og under hvilke specifikke omstændigheder. Forventningen vil naturligvis være, at der er få og marginale forskelle mellem dine batches og endnu færre forskelle mellem varer i en individuel batch. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, hvis ikke du har greb om håndteringen af din batchstyring.

I dette blogindlæg vil vi forsøge at definere udtrykket: illustrere, hvorfor stærk batchhåndtering betyder noget for din organisations succes, ligesom vi vil gå i dybden med, hvordan et fødevarespecifikt ERP-system, skræddersyet til jeres unikke forretning, kan optimere tilgangen til hele batchprocessen.

Hvad er Batch-/Lot-Management?

Batch Management sigter mod at skabe sammenhæng fra produkt til produkt og fra kørsel til kørsel, samt at udnytte dine forsyninger bedst muligt, minimere spild og strømline fremstillingsprocesser. Hele dynamikken omkring batch-konceptet er tæt knyttet til både kvalitetssikring og driftseffektivitet.

Nogle af de inkluderede nøglekomponenter i en god batchstyringsstrategi omfatter standardiserede, rutinemæssige kvalitetstjek; præcise opskrift- og formelprocedurer; og en automatisering af de enkelte trin, der gør processen lettere og mere præcis gennem teknologi. Alle disse praksisser udføres med målet om at opnå mere pålidelige resultater og at eliminere fejlmarginer.

Når dette så er sagt, vurderer vi det ikke til at være en ideel idé at lade din batchstyring foregå manuelt, hvor udvalgte medarbejdere får ansvaret. Der findes avancerede løsninger, der kan aflaste dine medarbejdere for kedelige, men nødvendige, opgaver samtidig med, at opgaven udføres med større nøjagtighed.

Hvordan og hvorledes, vil vi forsøge at dække mere detaljeret i det følgende afsnit.

Hvorfor er batchstyring vigtigt?

Forbrugerne i dag har aldrig været mere kræsne og at opfylde deres forventninger til specielt kvalitetsområdet kan være én af nøglerne til at sikre din virksomheds rentabilitet og vækst. Det er en naturlig bevægelse, at dine kunder vender tilbage for at købere flere af dine produkter, hvis de konsekvent er tilfreds med kvaliteten; omvendt skal de nok finde frem til konkurrenternes produkthylder, hvis ikke din kvalitet matcher deres standarder.

Batchstyring er blandt andet vigtigt i forhold til at få mest muligt ud af dine ingredienser. Kun med nøjagtige målinger og standardiserede procedurer kan du være sikker på, at de korrekte mængder, temperaturer og tider bruges til at fremstille dine varer. Uden den rigtige praksis og teknologi kan du spilde både materialer og endda risikere at skulle skrotte hele partier på grund af fejl i de enkelte partier.

Med en velfungerende og problemfri batchstyring kan du sikre din virksomheds brand, der kun associeres med høj produktkvalitet, og som anvender et optimalt brug af både materialer og udstyr. Det giver en vis fleksibilitet til din drift, der samtidig gør det nemmere at skalere op og ned, hvis efterspørgslen skulle variere.

Batchstyring: hvordan gør ERP-løsninger det nemmere?

Selvom din fødevarevirksomhed højest sandsynligt kun har øjne på en få række udvalgte produkter, er der stadigvæk en betydelig mængde af produkt- og praksisinformation, som den individuelle fabriksarbejder skal forholde sig til. En manuel fremgang, hvor aflæsning og indstilling af kontroller med blæk og papir er tilgangen, kan i høj grad anlede til fejl, der kan blive fatale for jeres virksomhed.

At få automatiserede din batchstyring gennem et pålideligt og fødevarespecifikt ERP-system kan i større grad eliminere den type manuelle fejl. Med sådan en type ERP-system, vil du kunne låse op for en række fordele med hensyn til jeres indsatser på batchstyringsområdet:

  • Præcise ingrediensmængder og mindre spild ERP-løsninger bygget til fødevarevirksomheder bør indeholde robuste opskrifts- og formelfunktioner, der samtidig kan integreres med dine øvrige faciliteter, såsom maskiner. Dette for at sikre, at de rigtige mængder af materialer dispenseres til dine batches, hvilket vil sikre en naturlig ensartethed og forebyggelse af overforbrug.
  • Nøjagtig blanding, temperatur og tidsindstillinger – for at opnå en god smag, tekstur og udseende på jeres produkter skal de nøjagtige specifikationer for diverse produktionsprocesser følges til punkt og prikke konstant. At håndtere denne proces med en pålidelig ERP-løsning målrettet fødevarevirksomheder, har du en skridsikker fremtidsløsning, der sikrer opnåelse at pålidelige resultater.
  • Mere effektiv omstilling – når det kommer til lanceringen af nye produkter, bør du trygt og blindt kunne stole på, at dit ERP-system vælger de nødvendige og passende parametre (herunder nødvendige ingredienser og maskiner til brug af fremstilling), der sikrer en hurtig, præcis og fejlfri implementering af dine nye varer.
  • Større individuel medarbejdereffektivitet – for år tilbage hyrede du dine ansatte grundet deres ekspertise inden for fødevarefeltet og de velkendte vanskelige opgaver, som kun uddannede fagmænd kan udføre. Hvis du lader dit fødevarespecifikke ERP-system om at løse mere enklere opgaver forankret i data, kan dine medarbejdere fokusere på de nøgleopgaver, som de er bedst til. Dette kan på sigt vise sig at være en maksimering af virksomhedens ressourceudnyttelse rent medarbejdermæssigt.
  • Sikring af pålidelig og fremragende produktkvalitet – flere gange er det blevet nævnt, hvordan batchstyring kan føre til mere pålidelige resultater inden for kvalitetssikring. Notoras fødevarespecifikke ERP-løsninger er unikt egnet til både at udføre alle nødvendige kvalitetstjeks og samtidig markere afvigelser i organisationens fælles databaser, så problemer hurtigt kan opspores, tilgås og løses.

Din fødevarevirksomhed kan komme til at drage fordel af disse funktioner inden for batchstyring – men højest sandsynligt kun, hvis det bliver med den rigtige ERP-platform til rådighed.

En dedikeret løsning med konkrete resultater

Behovet og betydningen for at finde en ERP-udbydere, der opererer specifikt inde for jeres branche med sine løsninger, er ikke til at overvurdere. Procesfremstillingen, som din fødevarevirksomhed beskæftiger sig med, er meget forskellig fra den fremstilling, som eksempelvis en forbrugsvare- eller industriel producent producerer.

Hos Notoras ekspertteam forstår vi, at fødevarevirksomheders behov er unikke fra sektor til sektor, og at hver specifikke virksomhed kræver sin specifikke løsning. Med fokus og tanke på fødevarevirksomheder som din, har vi sammensat et løsningsudbud af forskellige applikationer, der indeholder de nødvendige funktionaliteter, som tager hånd om hver af de udfordringer man ser i de forskellige sektorer inden for fødevarebranchen.

Din virksomhed har nok også brug for værktøjer, der tager hånd om sporbarhed, synlighed og overblik over alle led i forsyningskæden, lagerbeholdning og øvrige økonomiske analyser – disse områder er også sikret og dækket ind af vores forskellige løsninger. Dette uafhængigt af, om du vælger den traditionelle on-premises-installation eller den mere fleksible og nutidige cloudimplementering.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan vi igennem vores fødevarespecifikke ERP-løsning kan medvirke til at forbedre dine batchstyringsprocesser og andre øvrige fordele, så er du velkommen til at kontakte os i dag til en uforpligtende snak.