På opdagelse i Power BI: Få et samlet overblik over alle jeres forretningsdata

Dataklargøring og afrapportering kan være en tung og tidskrævende proces, men det behøver det bestemt ikke at være. Med Microsoft Power BI kan I hurtigt opnå det forkromede overblik over jeres økonomi i virksomheden og forbinde forskellige datakilder til aflæsning, analyse og afrapportering ét samlet sted. Konsulent og BI-specialist Kristian Elbæk Hedegaard fortæller i artiklen om de værdiskabende muligheder i at anvende Power BI sammen med jeres NAV eller Business Central-løsning.

Notoras Power BI udvikler

Nemt og intuitivt at bruge på alle enheder

En ERP-løsning samler data og integrerer alle virksomhedens funktioner, mens Power BI organiserer og afrapporterer dem – så enkelt kan det faktisk lyde. Microsoft Power BI er et populært business intelligence-værktøj til måling, analyse og visuel formidling af jeres forretningsøkonomi. Værktøjet skaber en mulighed for nemt og effektivt at tilgå og organisere store mængder af datasæt og samtidig oprette forbindelse til datakilderne uanset deres placering i virksomheden. Det gør det nemt at omsætte forskellige data til visuelle oversigter og indsigtsfuld viden til stor fordel for forretningsdriften. Microsoft Power BI fungerer på både PC, tablet og mobil.

”Vi anbefaler, at I benytter Power BI som det foretrukne værktøj til at opnå indsigt i jeres økonomi. På grund af en meget intuitiv brugerflade er det muligt for medarbejdere uden IT-baggrund selv at bygge rapporter og visninger på ganske kort tid i forhold til andre produkter på markedet. Det virkelig smarte er, at I kan forbinde jeres data, selvom de er fordelt ud over flere forskellige databaser, og I kan skabe jeres visualiseringer, præcis som I ønsker dem, ” forklarer Kristian Elbæk Hedegaard.

Power BI

Bedste sikkerhed og effektivt samarbejde i skyen

Det er grundlæggende nemt og brugervenligt at anvende Power BI i praksis. Samtidig får man også den bedste sikkerhed omkring sine data i Power BI, da det er den samme godkendelsesproces som ved for eksempel mail, office-pakken eller noget helt tredje inden for Microsofts produkter. Power BI er bygget på Microsofts Cloud Computing-infrastruktur og platform Azure. Som en særlig brugervenlig feature faciliterer Power BI et cloudbaseret arbejdsområde, hvor udvalgte medarbejdere kan samarbejde om at lave en målrettet BI-rapport.

”En meget effektiv og brugbar feature er, at I kan skabe et arbejdsområde i skyen, hvor alle de BI-kyndige medarbejdere i jeres virksomhed samarbejder om at lave en fælles BI-pakke, som gavner resten af organisationen. I kan derefter give adgang til udvalgte brugere baseret på deres mail eller via Azure AD brugergrupper”.

Et kig under motorhjelmen

Microsoft har skabt en BI-løsning ud fra præmissen Low code – no code”, hvilket i praksis betyder, at brugere uden erfaring i at kode kan nå 70 til 80 pct. af vejen i Power BI, før kodning bliver en nødvendighed for at kunne opsætte og integrere data. Interne BI-kyndige medarbejdere med et godt kendskab til et bestemt forretningsområde i virksomheden kan selv opsætte rapporter i den meget intuitive brugerflade. På den måde sikrer man, at den ansvarlige altid ser på sine data med fuld vished om, hvordan de præcist er udarbejdet, og hvad de helt konkret viser og relaterer til.

“Vi ser til tider virksomheder, der har fået en BI-løsning for flere år tilbage og hvor den nøglemedarbejder, der havde det indgående kendskab til selve løsningen, måske er flyttet til en anden afdeling, eller ikke længere arbejder i virksomheden. Det gør, at flere medarbejdere kan have svært ved helt at stole på tallene, da de ikke selv kan se, hvor data stammer fra, og hvad den helt præcist baserer sig på”.

I Power BI kan I altid åbne op for ”motorhjelmen” og se direkte ned i motoren og hurtigt få en forståelse af, hvordan det hele hænger sammen, og hvor data konkret stammer fra.

Koncern fik overblik over alle regnskaber

Et godt eksempel på en udvidet brug af fleksibiliteten og integrationsmulighederne i Power BI er et eksempel med en stor fødevareproducerende virksomhed, der sad med en milliardomsætning fordelt ud på flere underselskaber i koncernen. De havde et ønske om at opnå et samlet overblik over alle deres forskellige regnskaber i selskaberne.

”Power BIs grænseflade gør, at vi forholdsvis enkelt kunne lave en opsætning og integration til de relevante medarbejdere, hvori de forskellige regnskaber blev trukket direkte fra ERP-systemet og vist et samlet sted i Power BI”.

Denne konsolidering har muliggjort, at udvalgte medarbejderne i fødevarevirksomheden nu altid kan tilgå hovedrapporter og afrapportering fra alle koncernens selskaber og dermed hurtigt opnå det dybe indblik og det brede overblik over de mange forskellige datakilder.

Microsoft Power Platform

Power BI kommer som en del af Microsofts Power Platform, der tilsammen udgøres af tre værktøjer: Power BI, PowerApps og Power Automate. Power BI kan kobles op med de to andre værktøjer og tilsammen skabe store synergier. Power BI er et værktøj til analyse og afrapportering. PowerApps benyttes til at bygge tilpassede virksomhedsapps og Power Automate (før november 2019 kaldet ”Flow”) bruges til at designe workflows, der kan simplificere eller fuldstændig erstatte manuelle rutiner. Det kunne for eksempel være nogle af de processer, der foregår udenfor jeres NAV eller Business Central.

Power BI infografik

”Ved at oplære jer i Power BI, giver vi jer en mulighed for selv at gå på opdagelse i jeres data og dermed en unik mulighed for at agere proaktivt. Power BI og resten af Power Platformen kan tilkobles jeres NAV eller Business Central ERP-løsning ved hjælp af Microsoft Azure App’en. Værktøjet kan nemt tilkobles et rollecenter og faktabokse på for eksempel kreditor, debitor og varer m.m. På den måde er den vigtige information altid i fokus,” afslutter Kristian Elbæk Hedegaard.

Hvis I ikke har en intern BI-kyndig i virksomheden, kan Notora designe en brugervenlig og effektiv løsning til jer, så I hurtigt kan komme i gang med at udforske jeres data og opnå et bedre indblik i jeres forretning.

Vil du høre mere om mulighederne med Power BI?